Nove mjere
30

Njemačka će uskoro odlučiti kako će izgledati božićni praznici u vrijeme korone

L. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački čelnici uskoro će se sastati sa kancelarkom Angelom Merkel kako bi odlučili o novim mjerama koje će uvesti u zemlji, te kako bi se dogovorili o načinu na koji će država funkcionisati za vrijeme praznika.

Na ovom sastanku će biti donesena odluka o tome kako će izgledati božični praznici, te će biti predstavljene ideje kako potaknuti ljude da borave u samoizolaciji prije nego posjete porodicu.

Sugeriše se ublažavanje pravila između 21. decembra i 3. januara kako bi se građanima omogućilo da se sastaju sa članovima porodice, uz okupljanje do deset ljudi, ne uključujući djecu mlađu od 14 godina.

Razmatraju se strožija ograničenja - naprimjer, u prodavnici može biti samo jedan kupac na svakih 25 metara kvadratnih, a u školama svi učenici koji imaju više od 13 godina moraju nositi maske.

Očekuje se da će se uputiti apel poslodavcima i zaposlenicima da, ako mogu, rade od kuće između 21. decembra i 3. januara.

Prema istraživanju instituta Civey, većina Nijemaca podržava prijedlog da se privatna okupljanja ograniče na deset ljudi. Ukupno 57 posto Nijemaca je za to da vlada postavi ovu granicu, dok je 36,5 posto izjavilo kako je neprimjereno da se država miješa u privatna okupljanja.

U Njemačkoj je u posljednja 24 sata registrovano 9.508 novih slučajeva, kao i 173 preminulih od posljedica oboljenja COVID-19.