Na današnji dan
148

Prošla je tačno godina od posljednje pobjede reprezentacije BiH

N. K.
Slavlje bh. nogometaša protiv Lihtenštajna (Foto: EPA-EFE)
Slavlje bh. nogometaša protiv Lihtenštajna (Foto: EPA-EFE)
Na današnji dan prije tačno godinu nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je posljednji trijumf prije očajne serije koja je uslijedila u 2020. godini.
U Vaduzu je 18. novembra 2019. godine pao Lihtenštajn rezultatom 3:0, a utakmica je odigrana u okviru 10. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Za BiH su tada od prve minute igrali: Pirić, Ćivić, Bičakčić, Mihojević, Memišević, Hajradinović, Jajalo, Sarić, Duljević, Hodžić i Hajrović. Međutim, i tada smo imali problema pa su sva tri pogotka protiv slabašnog protivnika postignuta u drugom poluvremenu, a dvostruki strijelac bio je Hodžić, dok je preostali gol zabio Ćivić.

Zbog koronavirusa nije se igrao reprezentativni nogomet sve do početka septembra, a onda je uslijedila crna serija izabranika Dušana Bajevića. Odigrali smo neriješeno s Italijom, izgubili potom od Poljske, a onda doživjeli i najveće razočarenje porazom na penale u polufinalu baraža od Sjeverne Irske. Potonula reprezentacija se nije uspjela probuditi pa smo nakon remija s Nizozemskom doživjeli poraze u naredna tri meča (Poljska, Iran, Nizozemska).

Šansu za prekid crne serije imamo večeras kada na Grbavicu dočekujemo moćnu Italiju i zaista bi bilo pravo čudo ukoliko bi BiH ostvarila pobjedu.

Inače, da je situacija u reprezentaciji BiH kritična već duži period možemo zaključiti i ako pogledamo još jednu godinu unazad, odnosno od 18. novembra 2018. i poraza od Španije. Zmajevi su odigrali od tada 17 utakmica u kojima su uspjeli pobijediti samo dva puta Lihtenštajn te po jednom Armeniju i Finsku.