Traže kolektivni ugovor
12

Zdravstveni radnici u Mostaru protestom ispred zgrade vlade najavili generalni štrajk

G. Š.
Štrajk zdravstvenih radnika u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Treže kolektivni ugovor (Foto: G. Š./Klix.ba)
Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona danas su u Mostaru održali protestnu šetnju te ispred zgrade vlade najavili obustavu rada i pokretanje generalnog štrajka, ako predstavnici vlasti tokom naredne sedmice ne poduzmu nikakve aktivnosti da se njihov problemo riješe.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK Dalibor Vuković kaže kako je sramotno da predstavnici 2.600 zdravstvenih radnika moraju na ovaj način iskazivati svoje nezadovoljstvo protiv resornog ministara zdravstva Gorana Opsenice i Vlade HNK, ali da su na to primorani.

"Oni nas zavlače već godini i po dana, marifetlucima i pravnim zavrzlamama, otežući postupak pregovaranja i donošenja novog kolektivnog ugovora koji znači povećanje plata, dostojanstven rad i poboljšanje statusa u društvu“, kazao je Vuković.

Resornom ministru i Vladi HNK je poručio da će, ukoliko poslije posljednjeg okupljanja izostane njihova reakcija, uskoro, možda i krajem iduće sedmice, donijeti odluku o potpunoj obustavi rada i stupanja u generalni štrajk.

"Za sve eventualne posljedice tog generalnog štrajka lično su odgovorni ministar Opsenica i Vlada HNK", poručio je Vuković.

Predstavnik sindikata SKB Mostar Ivica Anić naglašava da su svi pokušaji pregovora s resornim ministrom i Vladom HNK propali.

"Pregovori su popali dva puta. Mi smo podnijeli inicijativu, oni se nisu ni pojavili. Nakon toga smo se obratili inspektoru rada koji je naložio da do 14. 9. moramo početi pregovore, taj datum je prošao, pregovori nisu ni otpočeli, jer se opet nisu pojavili. Nakon toga je formirano mirovno vijeće, a ministar je rekao da ne vidi nikakvog spora i da će on, ukoliko propadnu pregovori. Ali, ministar je već formirao mirovno vijeće po nalogu inspektora rada i sada kaže da ne vidi spora i tako uzima tri do četiri mjeseca do iduće godine i onda tako možemo pregovarati do 2030. godine", kaže Anić.

Vuković dodaje da u ovom trenutku mirovno vijeće nije ni započelo, a kamoli završilo svoj posao.

"Pravnim zavrzlamama resorno ministarstvo oteže taj postupak s ciljem da ne dođe do generalnog štrajka. Međutim, mi ćemo obavijestiti nadležni sud da se Ministarstvo zdravstva ponaša protuzakonito i njihovi akti nisu u skladu sa zakonom, a mi smo sve uslove ispunili. Mi ćemo zakazati generalni štrajk, a na Općinskom sudu Mostar je da ga prekine, ako je nezakonit. Međutim, mi imamo sve akte i mislim da ćemo u potpunosti u skladu sa zakonom formirati štrajkački odbor i provesti generalni štrajk i potpunu obustavu rada, ukoliko u toku sljedeće sedmice izostane adekvatna reakcija", poručio je Vuković ispred zgrade Vlade HNK.