Premijer liga BiH
104

Tok utakmice / Sarajevo - Željezničar 1:1

E. B.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
U zaostalom susretu 9. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine igrao se sarajevski derbi u su Sarajevo i Željezničar podijelili bodove rezultatom 1:1. Tekstualni prijenos meča mogli ste pratiti na portalu Klix.ba.

Kraj utakmice: Sarajevo - Željezničar 1:1 (Rahmanović 38. - Alispahić 66.)

Domaćin je odigrao bolje u prvom, a gosti u drugom poluvremenu i podjela bodova je najpravedniji rezultat.

90+1' - Velika šansa! Nakon lijepe akcije Lendrić je izašao sam na Kovačevića, a golman Sarajeva spašava svoj tim u situaciji jedan na jedan!

90' - Tri minute sudijske nadoknade.

87' - Marinović koristi drugi termin za izmjene. Jukić mijenja Rahmanovića.

85' - Miletić mijenja Štilića. Ovo je posljednja izmjena u redovima Plavih.

83' - Pejović je sada nakon kontre pokušao sa 20-ak metara, no veoma neprecizno.

81' - Treća izmjena u redovima Želje. Alispahić izlazi, ulazi Ermin Zec.

77' - Žuti karton! Fanimo je dobio žuti karton nakon što je pored aut-linije nagazio Šehića.

74' - Sada je pokušao Bekrić iz slobodnog udarca skoro sa aut-linije iznenaditi Kovačevića, no golman Sarajeva je bio oprezan i uhvatio je loptu.

70' - Marinović vrši prvu izmjenu. Fanimo ulazi u igru umjesto Velkoskog.

Sarajevo - Željezničar 1:1

66' - GOOOL!!! Željezničar je izjednačio! Mehmed Alispahić! Kakav eurogol bivšeg igrača Sarajeva! Vezni igrač Želje je nakon izbijene lopte šutirao fenomenalno iskosa sa lijeve strane van kaznenog prostora, a nemoćni Kovačević je samo pogledom ispratio loptu u svoj gol!

65' - Veliki pritisak Plavih u ovim trenucima, izveli su i dva vezana kornera, ali bez opasnosti po gol Sarajeva.

64' - Velika prilika! Lendrić je nakon duge Hajdarevićeve lopte pobjegao odbrani Sarajeva i šutirao silovito iz prve, a Kovačević sjajno brani!

59' - Štilić šutira iz slobodnjaka u živi zid.

58' - Žuti karton! Bekrić je šutirao sa 30 metara iz slobodnjaka, lopta pogađa u ruku Šerbečića u živom zidu, a Peljto mu dodjeljuje žuti karton. Novi faul za Želju sa 20-ak metara. Šerbečić neće igrati također protiv Tuzla Cityja.

53' - Novi dalekometni pokušaj Rahmanovića, lopta je otišla pored stative Erićevog gola.

50' - Plavi su u drugo poluvrijeme ušli mnogo hrabrije i napali su domaću ekipu. No, odbrana Sarajeva je sigurna za sada.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Osim je u pauzi izvršio i drugu izmjenu. Mujezinović je ostao u svlačionici, a ušao je Bekrić.

Poluvrijeme: Sarajevo - Željezničar 1:0 (Rahmanović 38')

Bordo tim zasluženo vodi nakon prvih 45 minuta. Imao je pet velikih prilika i krunisao je jednu pogotkom Rahmanovića, dok Plavi nisu imali udarac u okvir gola.

45+1' - Velika prilika! Ponovo je Handžić bnio u stopostotnoj šansi, no Ikić spašava Plave!

45' - Velika prilika! Ponovo se Handžić izborio za udarac, silovto šutirao sa deset metara, ali Erić brani!

44' - Hajdarević je pogriješio, Sarajevo je imalo kontru 3 na 2, no Pejović je bio sebičan i šutirao, te izborio samo korner.

43' - Žuti karton! Handžić je dobio žuti karton i neće igrati protiv Tuzla Cityja u narednom kolu.

40' - Velika prilika! Sada je Sarajevo moglo stići do 2:0. Handžić se poigrao sa odbranom Plavih, dva puta lijepo fintirao šut, a potom se odlučio na udarac, no u posljednji trenutak Bojo stiže u blok i otklanja opasnost!

Sarajevo - Željezničar 1:0

38' - GOOOL!!! Sarajevo vodi! Amar Rahmanović! Tatar je šutirao, Erić je odbio loptu, Rahmanović je najbrže reagovao i pospremio je u mrežu za 1:0!

35' - Rahmanović je pokušao iznenaditi Erića iskosa sa desne strane, šutirao je silovito ali je lopta otišla pored gola.

33' - Stativa! Nakon ubačaja sa desne strane Velkoski je šutirao iz prve, lopta se od Blaževića odbila i udarila u stativu! Erić je imao mnogo sreće s obzirom da je već bio savladan!

32' - Osim, reklo bi se u svom stilu, pravi prvu izmjenu. Veselinović izlazi, ulazi Bojo.

30' - Pola sata igre na Koševu je iza nas. Gledamo uzbudljiv susret, no još uvijek bez ijednog udarca na gol.

28' - Žuti karton! Kosorić je na centru oštro s leđa faulirao Rahmanovića i zasluženo je upisan u bilježnicu arbitra Peljte.

25' - Štilić je šutirao iz tog slobodanjaka, ali je lopta otišla visoko preko gola! Plavi se se oslobodili pritiska i sada je sve češće lopta i na polovini Sarajeva.

24' - Žuti karton! Golman Sarajeva Kovačević je uhvatio loptu u ruke van kaznenog prostora i Peljto je dosudio slobodan udarac za Želju, a golmanu Sarajeva je pokazao žuti karton!

23' - Sada je Željezničar prvi put imao posjed lopte skoro 60 sekundi, no napad je završen prekršajem Veselinovića nad Rahmanovićem.

20' - Igrači Željezničara strpljivo na svojoj polovini čekaju i vrebaju priliku iz kontranapada. Za sada ništa-ništa na Koševu.

15' - Igrači Sarajeva traže penal! Pejović je pao u kaznenom prostoru Plavih, ali Peljto pokazuje da se igra nastavlja!

11' - Sarajevo je stiglo do drugog kornera.

10' - Iako nema navijača na tribinama, dva simpatizera Sarajeva su pokušala na veoma dovitljiv način gledati uživo večerašnji duel.

7' - Prvi korner na utakmici izvelo je Sarajevo, a Erić je dva puta sjajno izbacio loptu iz svog kaznenog prostora. Na drugoj strani Plavi su nakon dobrog kontranapada stigli do svog prvog kornera, no bez opasnosti po gol Sarajeva.

5' - U prvih pet minuta igra se na polovini koja pripada Željezničaru. Bordo tim napada, no za sada još uvijek bez konkretne prilike.

1' - Počeo je veliki sarajevski derbi!

18:28 - Igrači obje ekipe izlaze na teren predvođeni sudijskom trojkom. Sve je spremno za spektakl na Koševu!

18:26 - Ekipe su spremne za veliki derbi, a nadamo se da ih jaka kiša koja trenutno pada u glavnom gradu Bosne i Hercegovine neće spriječiti u tome da pokažu ono najbolje što mogu ponuditi.

18:22 - Glavni sudija meča bit će Sarajlija Irfan Peljto, a asistirat će mu Mostarci Davor Beljo i Amer Macić.

Zanimljivo, Peljti je trebao asistirati Senad Ibrišimbegović iz Travnika, no on je zaražen koronavirusom i umjesto njega je delegiran Macić.

Također, promijenjen je i posmatrač suđenja pa će umjesto Rusmira Mrkovića iz Sarajeva na Koševu biti Adnan Alispahić iz Zenice.

Detaljnije o razlozima promjena možete pročitati na linku ispod.

Izjave trenera

18:18 - Vinko Marinović: "Ovaj derbi je specifičan jer neće biti publike. No, igrači su maksimalno motivisani, zna se šta znači ova utakmica. U dobroj smo formi, igrači imaju samopouzdanja, spremit ćemo se za tu utakmicu i odigrati najbolje što možemo tih 90 minuta".

Amar Osim: "Igramo protiv ekipe koja je pokazala najbolju formu i koja je vjerovatno najbolja u ovom trenutku kada se svi faktori uzmu u obzir, i protiv takve ekipe na njihovom stadionu, bez obzira što se igra bez publike, ali oni su navikli igrati na tom terenu, to će biti pravi test za nas. Forma se ne mora uopšte pokazati kao odlučujući faktor ako je neko ima, tako je historija pokazala. Puno je nekakvih drugih faktora koji ulaze u obzir i ti faktori poremete ove logične faktore. Tako to vidim, tako je oduvijek bilo, nekad se desi da bolja ekipa pobijedi, ali na osnovu broja odigranih utakmica kad pogledaš ko je bio bolji u tom trenutku, vidjet ćete da nema nekih pravila".

Tabela

18:15 - Ovo će biti susret dvije vodeće ekipe na tabeli, a razlika između njih je četiri bora.

18:13 - Ovaj derbi će biti specifičan zbog toga što će tek drugi put u historiji biti odigran bez prisustva gledalaca. Jedini put derbi se igrao pred praznim tribinama 7. maja 2010. godine zbog kazne koju je imalo Sarajevo zbog nereda koji su napravili navijači Bordo tima na meču protiv Širokog Brijega.

18:10 - Ovo će biti 141. gradski derbi. U dosadašnjih 140 susreta Željezničar je uspješniji sa 45 pobjeda naspram 42 Sarajeva, dok 53 puta nije bilo pobjednika. Željezničar je zabio i više golova, 174 naspram 168.

18:05 - Na klupi Sarajeva su Džafić, Hodžić, Bešić, Hebibović, Mustedanagić, Islamović, Salčin, Jukić i Fanimo, a na klupi Željezničara Muftić, Miletić, A. Zec, E. Zec, Milićević, Bojo, Duraković, Beća i Bekrić.

Sastavi ekipa

18:03 - Početnih 11 na obje strane izgledaju ovako:

Sarajevo: Kovačević, Oremuš, Šerbečić, Dupovac, Pidro, Đokanović, Pejović, Rahmanović, Velkoski, Tatar i Handžić.

Željezničar: Erić, Blažević, Ikić, Kosorić, Šehić, Hajdarević, Alispahić, Mujezinović, Veselinović, Štilić i Lendrić.
18:01 - Poznati su i sastavi za večerašnji susret. Vinko Marinović i Amar Osim su izveli očekivana 22 igrača.

18:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice između Sarajeva i Željezničara. Zaostali meč 9. kola Premijer lige BiH igra se od 18:30 sati na stadionu "Asim Ferhatović Hase".