Krvava noć u Austriji
433

Teroristički napadi u Beču: Neki od napadača još u bjekstvu, povrijeđeno 15 osoba

D. Be.
(Foto: EPA-EFE)
U Beču se u ponedjeljak navečer dogodio teroristički napad u kojem su ubijene dvije osobe, od kojih je jedna napadač. U glavnom gradu Austrije vlada opsadno stanje cijelu noć i antiteroristička operacija u potrazi za napadačima. Najmanje 15 osoba je povrijeđeno na šest lokacija gdje su izvedeni napadi.
Napomena: Snimci i fotografije mogu biti uznemiravajuće s obzirom da sadrže scene nasilja!

Događaje sa bečkih ulica mogli ste pratiti iz minute u minutu: Tok događaja:

01:02 - Policijska potraga za terroristima nastavlja se duboko u noć... Češka Republika je pojačala kontrolu na granicama jer postoji opasnost da napadači pokušaju izaći iz Austrije.

00:54 - Početak škole mogao bi biti otkazan u Beču zbog terorističkog napada, izvještavaju austrijski mediji.

00:40 - Austrijski Kurier javlja da je ubijeni terorista oko sebe imao pojas s eksplozivom i torbu s municijom. Ove informacije su javili specijalci i pirotehničari koji su prišli tijelu ubijenog.

00:35 - Austrijski kancelar Sebastian Kurz je poručio da su napadači bili profesionalno pripremljeni i veoma dobro naoružani.

"Ovo je definitivno bio teroristički napad. Ovo je pripremljeno vrlo profesionalno, bili su vrlo dobro naoružani. Situacija je veoma napeta. Nekoliko napadača je još uvijek u bjekstvu, a policijska akcija je u punom jeku", poručio je.

On je kazao da od dešavanja koja će se odvijati tokom noći zavisi da li će Bečlije sutra moći normalno izaći na gradske ulice.

Prema posljednjim informacijama hospitalozovano je 15 osoba koje su povrijeđene, a jedan od policajaca je sada van životne opasnosti. U napadu je ubijena jedna osoba, a policija je likvidirala jednog od napadača.

00:30 - Nakon brutalnog terorističkog napada u Beču u kojem je ubijena najmanje jedna osoba i više ih ranjeno stižu reakcije iz svih dijelova Evrope.

00:16 - Nema novih informacija o policijskoj akciji. Za sada jedan ubijen civil, jedan napadač, 15 ranjenih. Potraga i dalje traje. Policijske snage širom Austrije podigle su stepen sigurnosti.

00:05 - Policija je potvrdila da su se napadi dogodili na šest mjesta. Počevši od Seitenstättengasse, pucnjave su se dogodile i na Morzinplatzu, tržnici, pijaci, Grabenu i Salzgriesu.

00:01 - Austrijska policija upozorila je stanovnike da akcija i dalje traje te da se traga za teroristima: Ostanite kući! Ako ste na ulici, sklonite se. Izbjegavajte javna mjesta i ne koristite javni prijevoz.

23:38 - U prvoj izjavi nakon terorističkih napada u Beču austrijski kancelar Sebastian Kurz zahvalio se policajcima i te odao počast žrtvama napada. Pročitajte šta je poručio:

23:35 - Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer izjavio je za Televiziju ORF da je jedan od terorista eliminisan. Ponovo je apelirao na građane da ostanu u kućama ili u barovima, ukoliko su se zatekli na ulici.

"Izbjegavajte javna mjesta! Pretpostavljamo da ima nekoliko napadača koji su teško naoružani i opasni. Ostanite u sigurnom okruženju."

23:24 - Gradonačelnik Beča Michael Ludwig: "Duboko sam pogođen ovim strašnim zločinom". Među ranjenim ima i običnih prolaznika.

23:14 - Stižu prve osude večerašnjeg terorističkog čina i podrška austrijskom narodu.

"Evropa se u potpunosti solidariše s Austrijom. Jači smo od mržnje i terora", poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

23:03 - Na jednom od objavljenih snimaka vidljivo je da je policija okružila nekoliko osumnjičenih za večerašnji napad. Još nije poznato da li je utvrđeno jesu li dio grupe terorista.

22:53 - Informacije o talačkoj krizi koje su imali austrijski mediji ispostavile su se netačnim. Ipak, tačna je informacija da je jedan od napadača pucao prema bašti jednog restorana.

22:43 - Najmanje 15 povrijeđenih u večerašnjim napadima je primljeno u bečke bolnice.

22:41 - Specijalna jedinica Kobre izašla je s punim kapacitetima na ulice u potrazi za svim napadačima, javlja Kurier. Jedinice su raspoređene u Beču, Grazu i Linzu.

22:36 - Austrijska vojska će izaći na ulice s ciljem zaštite stranih ambasada u Beču kako bi rasteretili policiju.

22:32 - Televizija oe24 javlja da prolaznici ispred Bečke opere moraju leći na pod kako bi ih policija pregledala. Navode da su scene zastrašujuće.

22:31 - Zvanični policijski izvještaj: Napadi na šest lokacija, nekoliko napadača sa puškama, jedna osoba ubijena, nekoliko teško ranjenih i jedan napadač ubijen.

22:24 - U centru grada je formirano nekoliko punktova za ukazivanje hitne pomoći. Spasilaćki timovi su također stigli na mjesta napada i pomažu povrijeđenima.

Posljednji izvještaji govore da je bilo više od 10 napadača koji su izveli sinhronizovanu akciju.

[TWITTER]1323351573448347648[/TWITTER]

22:20 - Austrijski Heute navodi da je u nekoliko barova zarobljeno više osoba, koji su navodno uzeti kao taoci. Policija je blokirala to područje.

Prema izvještajima očevidca Schwarzesa Kameela gosti barova su pobjegli prema toaletima i vladala je panika.

22:18 - Javni gradski saobraćaj je obustavljen u centru Beča. Policija je na svakom ćošku.

22:16 - Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama u hotelu Hilton vlada talačka kriza.

"To je bio teroristički napad. Ostanite kod kuće", rekao je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

On je kazao da se još ne može sa sigurnošću reći koliko je tačno osoba izvelo teroristički napad te da je napad još u toku, kao i antiteroristička akcija u koju su uključene i specijalne jedinice Cobra i WEGA.

[TWITTER]1323360776569040896[/TWITTER]

Napadači su koristili puške, a austrijski mediji javljaju da je sedam osoba stradalo. Lokalni novinari javljaju da je policija pronašla četvoricu napadača koji su se predali.

Građani su upozoreni da izbjegavaju centar grada i ako je moguće ne izlaze na ulicu. Jake policijske snage blokirale su centar u potrazi za svim napadačima.

Jedan od muškaraca koji je pucao na policiju je ubijen, a mediji javljaju da je jedan od njih aktivirao eksplozivni prsluk. Pojavljuju se i informacije da su napadači uzeli i taoce, međutim to policija nije potvrdila.

[TWITTER]1323369930977206272[/TWITTER]

Austrijska policija je na ulicu izvela antiterorističku jedinicu i u gradu vlada pravo opsadno stanje.

Policija je na Twitteru poručila građanima da ne objavljuju fotografije i videosnimke jer to ugrožava akciju koju trenutno izvode u potrazi za svim napadačima.

Specijalne policijske jedinice provjeravaju brojne objekte i ulice.