Za stabilnosti koalicije
130

Premijer u Tuzli za savjetnika imenovao smijenjenog ministra iako je osuđen

A. K.
Denijal Tulumović i Admir Hrustanović (Foto: Klix.ba)
Denijal Tulumović i Admir Hrustanović (Foto: Klix.ba)
Admir Hrustanović koji je većinom glasova u Skupštini TK nedavno smijenjen s funkcije ministra zbog potvrđene presude, prije nekoliko dana je imenovan na poziciju savjetnika kantonalnog premijera Denijala Tulumovića, potvrđeno je za Klix.ba.
Tulumović je, prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, Hrustanovića imenovao na poziciju savjetnika za socijalna pitanja.

Kao što je poznato opozicija u Skupštini Tuzlanskog kantona podržana glasovima Saveza za bolju budućnost nedavno je Hrustanovića, koji je kadar Stranke za BiH smijenila s pozicije ministra za rad, socijalnu politiku i povratak.

Kao razloge za smjenu su naveli prvosnažnu osuđujuću presudu kojom je Hrustanović uslovno osuđen zbog učešća u fizičkom obračunu i nanošenja povreda drugom muškarcu.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, razlog Tulumovićevog poteza je očuvanje stabilnosti koalicije u Tuzlanskom kantonu koja proživljava turbulencije, a čine je SDA, SBB, DF, Socijaldemokrati BiH i Stranka za BiH.

Naime, Stranka za BiH nakon smjene Hrusanovića kao otvrenom opcijom držala je mogući izlazak iz koalicije što bi dovelo do raskola aktuelne većine.

Međutim, model je na kraju pronađen, a ceh je platio Tulumović, imenovanjem Hrustanovića za savjetnika.

Inače, ovo je drugi ministar kojeg je Tulumović imenovao na poziciju savjetnika, bez obzira što imaju osuđujuće presude.

Nedugo nakon preuzimanja mandata u julu prošle godine, Tulumović koji je kadar SDA za savjetnika je imenovao i Abdulaha Zukića, nekadašnjeg ministra koji je iza sebe u to vrijeme imao prvostepenu osuđujuću presudu od šest mjeseci zatvora, odnosno uslovnu kaznu od dvije godine za koruptivna krivična djela, ali i optužnicu za nasilničko ponašanje.