Sukob ne prestaje
1.5k

Erdogan pozvao stanovnike Turske da bojkotuju francusku robu

A. B.
Sukob između Erdoana i Macrona ne prestaje (Foto: EPA-EFE)
Sukob između Erdoana i Macrona ne prestaje (Foto: EPA-EFE)
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je stanovništvo ove zemlje na bojkot francuske robe usljed prepirke s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i njegovog oštrog stava prema radikalnom islamu.

U televizijskom govoru, Erdogan je pozvao svjetske lidere da zaštite muslimane "ako u Francuskoj bude postojalo njihovo ugnjetavanje" te da zaustave kampanju mržnje iz te države.

"Nikada ne pripisujte zasluge robi s francuskom etiketom, nemojte je kupovati", rekao je tom prilikom Erdogan.

Turski predsjednik je oštro kritikovao svog francuskog kolegu Macrona zbog njegovog zavjeta da će braniti sekularne vrijednosti u državi.

Ovakva prepirka je nastupila nakon nedavnog terorističkog ubistva francuskog nastavnika Samuela Patyja jer je učenicima prikazivao kontroverzne karikature poslanika Muhammeda a.s. kao dio diskusije o slobodi govora, piše BBC.

Dvije sedmice prije napada, Macron je opisao islam kao "religiju u krizi" i najavio nove mjere onoga što je nazvao "islamističkim separatizmom".

"Francuska se neće odreći naših crtanih filmova", rekao je Macron ranije ove sedmice.

U Francuskoj živi većinsko muslimansko stanovništvo kada je riječ o zapadnoj Evropi, a neki optužuju vlast u toj zemlji da ih koriste za promociju sekularizma.

Erdoganov poziv na bojkot francuske robe uslijedio je također i nakon višemjesečnih porasta tenzija između Francuska i Turske.

Naime, iako su obje države članice NATO-a, one podržavaju različite strane u trenutnom sukobu između Armenije i Azebejdžana oko sporne regije Nagorno-Karabah, kao i u libijskom građanskom ratu.

Macron se također sukobio s Erdoganom zbog turskog istraživanja nafte i plina u vodama istočnog Mediterana. Francuska je u augustu na tom području rasporedila brodove i avione usred navedenih tenzija.