Sjednica VSTV-a
34

Izbor glavnog federalnog tužioca odgođen za 60 dana

I. Č.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Izbor glavnog tužioca Federalnog tužilaštva, koji je bio predviđen dnevnim redom današnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, odgođen je za 60 dana.
Odluka o odgađanju izbora glavnog tužioca Federalnog tužilaštva donesena je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, nakon provedene rasprave. Trebalo bi da u roku od 60 dana OHR i Ustavni sud daju svoje mišljenje.

Prethodno je saopćeno da je na rang-listi kandidata za glavnog federalnog tužioca prvi Munib Halilović sa 132,8 bodova, drugi Dubravko Čampara sa 132,1, a treći Saša Sarajlić sa 123,6 bodova.

Mjesto glavnog federalnog tužioca upražnjeno je još od 2018. godine, a ovu funkciju trenutno kao vršilac dužnosti obnaša Tihomir Jurko.

On je imenovan za vršioca dužnosti glavnog federalnog tužioca na sjednici VSTV-a u novembru 2018. godine, jer je tadašnji glavni tužilac Zdravko Knežević otišao u penziju.

Konkurs za glavnog federalnog tužioca zatvoren je 1. septembra, a na tu poziciju se tada prijavilo šest kandidata, među kojima i Oleg Čavka i Miroslav Marković, ali i Jurko, za kojeg se govorilo da ima najveće šanse.

U međuvremenu, Marković je otišao u penziju, dok je Jurko početkom ovog mjeseca povukao svoju kandidaturu.

Na poziciju glavnog tužioca Federalnog tužilaštva, prema Ustavu Federacije BiH, trebalo je da bude izabran kandidat koji se izjašnjava kao Ostali ili kao Srbin.

Stoga su u uži krug ušli Čampara koji se izjašnjava kao Ostali i Sarajlić koji se izjašnjava kao Srbin.

Prema Ustavu Federacije BiH, od šest funkcija - premijer, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda FBiH, predsjednik Vrhovnog suda FBiH i glavni federalni tužilac, najviše mogu popuniti dvije iz reda jednog konstitutivnog naroda.

Nakon raspisivanja konkursa zaključeno je da će procedura izbora glavnog tužioca sačekati do izbora zakonodavne i izvršne vlasti.

Međutim, u međuvremenu je došlo do izbora predsjedavajućeg Doma naroda FBiH i predsjednika Ustavnog suda FBiH, oboje iz reda hrvatskog naroda.

S obzirom da na poziciju glavnog tužioca, u skladu s odredbama Ustava, ne može biti imenovan pripadnik iz reda hrvatskog naroda, vršilac dužnosti glavnog tužioca je povukao svoju kandidaturu, jer bi njegovo daljnje učešće bilo protivustavno i kosilo bi se s pravilima integriteta.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija rekao je da je situacija vrlo neuobičajena, da se do sada nije desila i da mu je prihvatljiva ideja Podvijeća da se izbor odgodi 60 dana.

"Nije zgoreg tražiti mišljenja relevantnih institucija, odnosno Ustavnog suda FBiH i ne vidim zašto to pravo ne bismo iskoristili u procesu opredjeljivanja u ovoj tački dnevnog reda", rekao je Tegeltija, javlja Srna.

On kaže da je problem u tome što su se izbori desili 2018. godine, a Vlada FBiH još nije formirana, ali su aktuelna Vlada i premijer FBiH u punom kapacitetu bez ograničenja.

"Došli smo u fazu u kojoj trebamo da donesemo odluku kako dalje nastaviti ovu proceduru i zato mi je razumiljiv prijedlog Podvijeća. Ustavni sud FBiH je za mene relevantna adresa za ovo pitanje. To je domaća institucija koja se bavi ovom problematikom", istakao je Tegeltija.

Član VSTV-a Goran Nezirović rekao je da izbor glavnog federalnog tužioca pokreće pitanje primjene ustavne odredbe o distribuciji ključnih nadležnosti u FBiH.

"Ova odredba je u Ustav FBiH unesena amandmanom visokog predstavnika i zbog toga je za njeno tumačenje nadležan visoki predstavnik. To je moje mišljenje", rekao je Nezirović.

Tegeltija je predložio da se uputi pismo Ustavnom sudu FBiH i u kancelariju visokog predstavnika.

"Za dva mjeseca ćemo imati sliku. Slažem se s tezom da je ova situacija s vršiocem dužnosti glavnog federalnog tužioca Tihomira Jurka dalje neodrživa", rekao je Tegeltija.

VSTV je usvojio zaključak da će zatražiti tumačenje od Ustavnog suda FBiH i uputiti pismo kancelariji visokog predstavnika.