Pada li vlada
731

Radončić za Klix.ba: Budući rasplet u Kantonu Sarajevo zavisit će od SBB-a

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Povodom zahtjeva "Četvorke" za smjenom aktuelne Vlade Kantona Sarajevo, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić rekao je za Klix.ba da svako ko ima legitimitet većine ima i pravo tražiti promjene.
"Činjenica je da 'Četvorka' ima tijesnu većinu i tačno je da će budući rasplet zavisiti od pozicije SBB-a odnosno od toga hoćemo li opstruirati ili ćemo legalistički pustiti da procesi idu u skladu sa demokratskim standardima", poručio je Radončić.

Mišljenja je da zbog procedura aktuelni saziv vlade ne može biti zamijenjen u narednih mjesec do dva.

"Bit će dovoljno vremena da razgovaram s liderima 'Četvorke' i da vidim kakvi su im planovi i šta oni žele. SBB će biti odgovoran prema građanima i donijeti odluke u njihovom interesu", kazao je.

Na pitanje da li je razgovarao na temu Vlade KS sa predsjednicima SDA i DF-a, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, sa kojima sada čini vlast u Kantonu Sarajevo, Radončić kaže da nije niti da za tim ima potrebe.

"Procjenjujem kako nema velikih razloga, nakon mojih odluka, da vodimo razgovore. Velike su političke razlike između SBB-a s jedne strane i SDA i DF-a s druge, prvenstveno zbog razmimoilaženja na državnom nivou vezano prvenstveno za migrantsku krizu i borbu protiv korupcije, ali i drugih velikih tema. SBB je samostalan politički subjekt i donosit će odluke na stranačkim organima", zaključio je Radončić.

Podsjetimo, zastupnici "Četvorke" u Skupštini Kantona Sarajevo predali su danas zahtjev uz 18 potpisa za sazivanje sjednice na kojoj bi se trebalo glasati o (ne)povjerenju aktuelne vlade. Prvi na listi potpisnika je Aljoša Čampara (SDA).

"Vladu ne smjenjujemo zato što možemo, već zato što moramo. Vlada Kantona Sarajevo pokazala je u svim segmentima svog djelovanja nedoraslost izazovima s kojima se građani i građanke suočavaju", poručili su.