Liče na prehladu
74

Donald Trump pokazuje blage simptome zaraze koronavirusom

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je testiran pozitivno na koronavirus, američki predsjednik Donald Trump pokazuje prve blage simptome zaraze koji podsjećaju na prehladu.
The New York Times piše da su ove informacije potvrdila dva izvora upućena u Trumpovo zdravstveno stanje.

Naglašeno je i to da su potpredsjednik Mike Pence i ostali zvaničnici negativni na koronavirus.

On je sinoć prisustvovao donatorskoj večeri u svom golf-klubu u Bedminsteru, a tamo je bio u kontaktu s oko sto osoba. Činio se letargičnim.

Također, osoba koja je obaviještena o Trumpovom zdravstvenom stanju rekla je da je američki predsjednik zaspao u avionu Air Force One kada se u srijedu navečer sa skupa u saveznoj državi Minnesoti vraćao u Washington.

Zvaničnik Bijele kuće rekao je da se otkad je poznato da je Trump pozitivan na koronavirus raspravlja o planu njegovog liječenja.

Razgovaralo se i o mogućem obraćanju naciji ili o emitiranju snimljene izjave kojom bi se željelo poručiti da Trump funkcioniše normalno i da nema prekida u radu njegove administracije.

Saznanje da je Trump zaražen koronavirusom samo 32 dana prije održavanja izbora, zapravo dovodi u pitanje budućnost njegove kampanje i predsjedničke trke.

Iako je Trump mjesecima umanjivao opasnost koronavirusa i satima ranije prije saznanja da je zaražen isticao da se nazire kraj pandemiji, sada se nalazi u kućnom karantinu i postaje neizvjesno koliko će dugo taj period trajati te na koji će način uspjeti voditi predsjedničku kampanju.

U prilog mu ne ide ni činjenica da je posljednjih nekoliko sedmica svoje skupove održavao u prepunim dvoranama širom SAD-a uprkos upozorenjima i svim mjerama koje su donesene zbog pandemije.

Podsjećamo, Trump je javnost na Twitteru obavijestio da su on i prva dama Melania Trump pozitivni na koronavirus te da se nalaze u kućnom karantinu.

"Večeras, prva dama i ja smo pozitivi na koronavirus. Odmah ćemo početi boravak u karantinu i proces oporavka. Prevazići ćemo ovo zajedno", napisao je Trump na svom profilu.

U srijedu je Trumpova savjetnica Hope Hicks također saznala da je pozitivna na koronavirus, nakon čega je predsjednik odlučio da testira sebe i svoju porodicu.