Nakon izbora
3.1k

U Pljevljima se situacija ne smiruje, osvanule užasavajuće poruke i prijetnje "novom Srebrenicom"

S. H.
Izljevi nacionalizma, vjerske mržnje i prijetnji ne prestaju u Pljevljima. Situacija je kulminirala nakon rezultata izbora u Crnoj Gori, a nastavlja se i nakon što je taj grad jučer posjetio ključni čovjek za sastav nove vlade Dritan Abazović.

Neposredno nakon što su saopćeni rezultati izbora gdje su prosrpske stranke osvojile dovoljno mandata da uz pomoć Ujedinjene Reforsmke Akcije (URA), građanskog bloka koji predvodi Albanac Dritan Abazović formiraju vlast, počeli su izljevi mržnje i nacionalizma u pojedinim gradovima.

Najizraženije uvrede, fizički napadi i prijetnje prema Bošnjacima su u Pljevlju. Odbor Islamske zajednice u Pljevljima jučer je pisao Abazoviću upoznavajući ga da u tom gradu vlada totalni haos, bezakonje i mržnja prema pripadnicima nacionalnih manjina.

Pismo je upućeno Abazoviću kako bi na neki način reagirao jer su izljevi mržnje i prijetnje uputile pristalice stranaka s kojima Abazović planira koalirati. Lider URA-e je jučer odmah posjetio Pljevlja i razgovarao s glavnim imamom Samirom Kadribašićem. Pozvao je na smirivanje situacije.

Ipak, prijetnje i fizički napadi su nastavljeni. Tokom noći su razbijena stakla na prostorijama Islamske zajednice u Pljevljima te ispisane poruke "Selite se Turci".

Također glavni imam Kadrbašić je objavio prijetnju koja je poslata nakon vandalizma u gradu, a odnosi se na prijetnju novom Srebrenicom.