Post covid teme
2

U ponedjeljak Bledski forum: Regionalna politička elita na jednom mjestu

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bledski strateški forum zakazan je za ponedjeljak, 31. augusta, a kao glavni govornici predviđeni su lideri zemalja regije. Još nema zvanične potvrde ko će predstavljati našu zemlju.

Na Twitter nalogu Vlade Slovenije objavljeno da će glavni govornici na skupu biti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te premijeri Hrvatske Andrej Plenković, Češke Andrej Babiš, Mađarske Viktor Orban i Poljske Mateuš Moravjecski.

Među panelistima će biti brojni ministri vanjskih poslova, kao i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Domaćin skupa je slovenački premijer Janez Janša, dok će slovenački ministar vanjskih poslova Anže Logar predsjedavati sastanku ministara vanjskih poslova na kojem će učestvovati ministri iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovačke i Rumunije.

U skup će se putem video-linka uključiti predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bach, direktor MMF-a Kristalina Georgijeva i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i bezbjednosnu politiku Betina Kadenbah.

Skupu će prisustvovati i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Ovaj forum je obično trodnevan, ali će ove godine trajati jedan dan i biće održano pet redovnih i dva digitalna panela, za razliku od 20 prošlogodišnjih.

Skup će biti fokusiran na regionalnu saradnju i budućnost EU nakon Bregzita i epidemije koronavirusa, a planirana je i debata o sajber bezbednosti i jačanju transatlantskih odnosa.