Politika na Neretvi
106

SDA s partnerima danas potpisuje "Koaliciju za Mostar 2020", SDP poziva ljevicu da bude protiv

R. D.
Lokalni izbori u Mostaru koji će se 20. decembra prvi put održati nakon 12 godine i ne u isto vrijeme kad i u drugim lokalnim sredinama, već imaju zanimljiv narativ. SDA i četiri partnerske stranke danas potpisuju i formaliziraju svoj "probosanski" blok, a stranke ljevice već su zauzele drugi stav.

U 14 sati u Centru za kulturu najavljeno je potpisivanje platforme i principa stranaka koje čine "Koaliciju za Mostar 2020", koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF), Stranka za BiH (SBIH) i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS).

Platforma i principi sadržani su u 20 tačaka i na dvije stranice teksta obuhvataju ciljeve za koje se ova grupa stranaka misli boriti u narednom periodu. Naglašava se nedjeljivost Mostara, reforma lokalne uprave, izmjena statuta Grada Mostara, ali afirmacija antifašističkih vrijednosti, osnivanje novih javnih preduzeća, promjenu fašističkih naziva ulica...

Na drugoj strani nalaze se Socijaldemokratska stranka (SDP) BiH i Naša stranka, a SDP se jutros oglasio saopćenjem u kojem kaže kako je njihova dužnost kao najveće opozicione partije da "stanu u odbranu ljudi koji su, bez obzira u kojoj se stranci nalazili, beskompromisni borci za socijaldemokratsku ideju te da ih pozovemo da zajedno sa nama budu istinska alternativa stanju u kojem se Mostar nalazi".

"Svjedoci smo da se zadnjih dana na političkoj sceni u Mostaru ne biraju sredstva kako bi se natjerali članovi pojedinih političkih partija koje po odluci Bakira Izetbegovića moraju stati u stroj da još jednom spase SDA žrtvujući sve svoje principe za koje se godinama zalažu. Na časne članove lokalnih ogranaka koji su svih ovih godina ukazivali na kriminal, nepotizam i netransparentnost koje duže od dvije decenije provodi koalicija SDA-HDZ, vrši se ogroman pritisak, često uz orkestriranu pomoć pojedinaca koji su do sada promijenili i po nekoliko stranaka u neutaživoj želji za vlašću", navodi se u saopćenju.

Zato Gradski odbor SDP-a Mostar, dodaju, poziva istinske socijaldemokrate koji su svjesni pogubnosti koalicije okupljene oko SDA da nam se pridruže u borbi za bolji Mostar.

"Pridružite nam se u našoj borbi za bolji i progresivniji Mostar. Vrata SDP-a su širom otvorena svim časnim ljudima koji su svjesni da na idućim izborima u Mostaru vodimo ključnu bitku za naš grad. Zajedno sa svojim partnerima u BH bloku opredijeljeni smo da okupimo sve časne ljude koji su spremni zajedno sa građanima na decembarskim izborima poraziti prijevare i šarene laži koje nam godinama plasiraju HDZ i SDA uz pomoć svojih politički minornih satelita i vladara iz sjene", kazali su oni.

Zanimljivo je da u oba bloka još uvijek nema niti lokalne Prve mostarske partije (PMP), kao ni Platforme za progres.