Higijenske potrepštine
32

Australija: Besplatni ulošci i tamponi djevojkama u školi, cilj je smanjiti neugodnost

E. Sk.
Nakon Škotske, čiji je parlament odobrio prijedlog zakona o besplatnim sanitarnim proizvodima za sve žene, za isto se zauzela i australska vlada. Sve više zemalja uključuje se u ovaj projekt.
Australska vlada objavila je da će uložiti 20,7 miliona australskih dolara koje su skupili u posljednje četiri godine u zalihe higijenskih potrepština za menstruaciju, te ih staviti u državne škole.

Ova akcija osmislila se još 2018., a sada se realizira. Cilj je smanjiti neugodnost i sram koji djevojke osjećaju zbog dobivanja menstruacije u školi, piše LADBible.

"Ulošci i tamponi dostupni su u toaletima škola i na ovaj način želimo smanjiti anksioznost i sram djevojaka", rekli su iz vlade.

Škole će, kako kažu, posebnu pažnju posvetiti promoviranju pozitivnog stava oko menstruacije te će se potruditi da izgrade pozitivnu okolinu i pogled na ovaj prirodni proces koji se dešava ženama.

To je, između ostalog, jedan od razloga, zbog koji je, kako kažu, ženama u sportu i svakodnevnim školskim aktivnostima teže u tim danima, naročito uzimajući u obzir činjenicu ako sa sobom nemaju dovoljno uložaka i tampona. Tada se često ne mogu koncentrisati na nastavu, osjećaju nelagodu i manjak samopouzdanja.

"Dobivanje menstruacije prirodan je i normalan dio života, a higijenski ulošci i tamponi su prijeko potrebni. Želimo osigurati djevojkama korištenje istih kada god zatrebaju kako bi se mogle bolje koncentrisati i fokusirati se na nastavu, bez opterećavanja", poručila je političarka Gabrielle Williams.

Ovim potezom država Viktorija pridružila se Kaliforniji, New Yorku, Illinoisu i Velikoj Britaniji koje su to već ranije učinile, a s istim projektom uskoro bi trebao krenuti i Novi Zeland.