Pojačane kontrole
395

Sve oči uprte prema inspekcijama u BiH: Mjere se najviše krše na mjestima okupljanja mladih

Dž. L.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Kako se pogoršava epidemiološka situacija koronavirusa u cijeloj BiH, a posebno u nekoliko kantona na području Federacije BiH, oči nadležnih u kriznim štabovima uglavnom su uprte prema inspekcijama koje proteklih dana rade više nego ikada.

Briga građana zbog sve većih brojki novozaraženih iz dana u dan sve je veća, ali apsurdno je što su u isto vrijeme sve puniji tržni centri, ugostiteljski objekti, gradski trgovi i prodavnice. Upravo na ovim lokacijama, odnosno mjestima okupljanja mlađe populacije, inspektori bilježe najviše kršenja mjera.

Ovakva situacija posebno zabrinjava zdravstvene radnike koji se bore s prilivom novih pacijenata. Kapaciteti izolatorija za oboljele od Covida-19 ubrzano se popunjavaju i samo je pitanje vremena kada će zafaliti bolničkih kreveta.

Međutim, zdravstvo nije zaduženo za kontrolu provođenja mjera suzbijanja virusa, što je jučer istaknuo i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez. On je kazao i da policijski sat nije rješenje, već vlastita odgovornost i više inspektora na terenu.

Ipak, pitanje je i koliko je moći u rukama inspekcija. Do prije mjesec, dva, inspektori su uglavnom izdavali upozorenja onima koji su kršili propisane mjere. Saznajemo da su to najčešće bili ugostiteljski objekti. U namjeri da ih spase dodatnog troška, s obzirom da su mnogi ugostitelji već na staklenim nogama zbog pandemije, inspektori su zaobilazili pisati kaznene prijave. Ali čini se da to više neće biti tako.

Kontrole vrše kantonalne inspekcije

Vrijedi podsjetiti da su prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH federalni inspektori ovlašteni da vrše sanitarni nadzor na granici, odnosno djeluju kao granični sanitarni inspektori radi zaštite od unošenja zaraznih bolesti u prekograničnom prometu putnika na graničnim prijelazima BiH koji se nalaze na području FBIH.

S druge strane, kantonalne, gradske i općinske ispekcije nadležne su za kontrolu provođenja propisanih mjera suzbijanja koronavirusa.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove govore nam da su od prestanka stanja nesreće u FBiH intenzivirane aktivnosti inspektora u svim kantonima, a naročito proteklih dana kada se bilježi porast broja novih infekcija.

"Svi inspekcijski organi su u funkciju zaštite zdravlja stanovništva zbog čega su stavili na raspolaganje sve kapacitete. Ukupno 60 inspektora na području FBiH stavljeni su u funkciju pojačanih inspekcijskih nadzora, ali i stavljanja pod zdravstveni nadzor osoba koje su ostvarile epidemiološki rizičan kontakt", kazali su nam iz FUIP-a.

Prema trenutno raspoloživim podacima, koji nisu potpuni jer se očekuju informacije i podaci o izvršenim inspekcijskim nadzorima kantonalnih inspekcija u mjesecu julu, na području FBIH do sada je izvršeno 9.849 inspekcijskih nadzora, donesena su 1.202 rješenja o otklanjanju nedostataka, izrečeno je 226 prekršajnih naloga u iznosu od 411.215 KM, te devet mjera o zabrani rada i 24 upozorenja.

"Situacija na terenu govori o izvjesnom nivou nepridržavanja i to minimuma obaveznih mjera što su nošenje maski, poštivanje propisane fizičke distance, korištenje dezinfekcijskih sredstava i dezobarijera, redovna dezinfekcija poslovnih prostorija, koje se krše pretežno u trgovinama i ugostiteljskim objektima", govore nam iz FUIP-a.

Slijede li restriktivnije mjere?

Naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 7. i 23. jula, kantonalnim štabovima je dozvoljeno i uvođenje restriktivnijih mjera na području kantona ili općina, shodno procjeni epidemiološke situacije.

Međutim, iz Federalne inspekcije ističu da restriktivnije mjere ne služe da se građani i privredni subjekti prisiljavaju da zaštite svoje zdravlje i zdravlje drugih, već su to mjere koje podrazumijevaju podržavanje i aktivno učešće svih građana u zaštiti javnog zdravlja kao najveće kolektivne vrijednosti.

U suprotnom, ukoliko se stanovništvo ne pridržava propisanih mjera, iz FUIP-a ističu da će svi odgovorni organi krajnje represivno djelovati kako bi se osigurala kolektivna sigurnost, odnosno zaštita života i zdravlja stanovništva. To može značiti pooštravanje mjera kriznih štabova, ali i više kaznenih prijava za one koji ne poštuju mjere.

Podsjetimo da su kaznenim odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH propisane sankcije za građane, odgovorne i pravne osobe koje se ne pridržavaju mjera. Pored toga, prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo prema Krivičnom zakonu FBiH.