Epilog akcije STEP
4

Federalna policija razbila najveći lanac prodaje heroina u Mostaru

Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U akciji Federalne uprave policije kodnog naziva STEP danas je uhapšeno deset osoba koje se dovode u vezu s organizovanim kriminalom. Kako saznaje portal Klix.ba, riječ je o članovima najvećeg lanca za prodaju heroina u gradu na Neretvi. Pored toga, policija je pronašla i oduzela ogromnu svotu novca i količinu droge.

U pronalasku droge Federalna uprava policije koristila je posebno trenirane pse tragače. Pronađen je novac u valutama konvertibilna marka, euro te hrvatska kuna.

Akcija je trajala od ranih jutarnjih sati na više lokacija u gradu Mostaru, među kojima su naselja Carina i Bišće Polje. Kako saznaje portal Klix.ba, riječ je o vrhuncu višemjesečne istrage, a pored pretresa stanova vršen je i prestres jednog salona namještaja.

Naime, privedena grupa bila je zadužena za čak 80 posto heroina koji uđe u Mostar. Samo u nekoliko mjeseci prodali su 10 kilograma ilegalne droge heroin čiji gram košta oko 60 KM. Također, heroin su "ublažavali" te se u gramu nalazilo zapravo 10 posto ilegalne supstance.

Privedene osobe su, prekma saznanjima FUP-a, radile nabavku droge, dovozile je u Mostar i rasturale posredstvom uličnih dilera.

Podsjetimo, privedeni su A. D. (1981.), A. D. (1982.), S. D. (1994.), D. G. (1972.), G. O. (1985.) , M. Š. (1990.), G. M. (1980.), D. P. (1978.), J. K. (1975.) i D. P. (1982.).

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u zakonskom roku biti predati u daljnju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima.