20. decembra
15

Predsjednik CIK-a objasnio zašto su izbori za Mostar raspisani mimo ostatka države

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
CIK BiH je na 40. sjednici donio odluku o održavanju lokalnih izbora u Mostaru koji će biti realizovani 20. decembra. Predsjednik Komisije Željko Bakalar je pojasnio kako i zašto je došlo do odluke o raspisivanju izbora naglašavajući da je želja svih članova bila da se to što prije uradi.
Mostarcima je biračko pravo bilo uskraćeno 12 godina, a odlukom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Irma Baralija protiv države Bosne i Hercegovine otvorila su se vrata za njihovo konačno održavanje.

Iz CiK-a su kazali da lokalni izbori u Mostaru do sada nisu mogli biti raspisani jer nisu postojala izborna pravila, ali da sada zbog usvojenih izmjena Izbornog zakona u Parlamentu BiH postoji pravna mogućnost.

"Ono što je nas opredijelilo da odluku o raspivanju izbora raspišemo leži u više činjenica. Jedna od tih činjenica je presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i Mišljenje Evropske komisije koje pod tačkom 1 kaže da treba osigurati održavanje izbora u Mostaru", rekao je Bakalar te dodao:

"Smatrali smo da je naša obaveza da ih raspišemo što prije, odnosno da budu održani u istoj kalendarskoj godini kada i lokalni izbori u BiH (15. novembar) s obzirom na to da nije bilo moguće raspisati ih na isti dan".

S obzirom na to da je izbore potrebno raspisati minimalno 150 dana prije njihovog održavanja, zakonski oni nisu imali mogućnost da te izbore raspišu 15. novembra.

Mostarci će u decembru birati 35 vijećnika, a svaki birač će dobiti po dva glasačka listića.