Zbog održavanja izbora
13

Sattler i Nelson: Ovo je dobar dan za BiH, insistiramo da se budžet usvoji do 21. jula

A. B.
Johan Sattler, šef Delegacije EU u BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Johan Sattler, šef Delegacije EU u BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon sastanka ambasadora Kvinte, šefa Delegacije EU u BiH Johana Sattlera i rukovodstva Predstavničkom doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rečeno je da je naša država napravila značajan napredak, ali da se još mora raditi na rješavanju drugih pitanja poput usvajanja državnog budžeta do 21. jula ove godine kako bi se mogli održati lokalni izbori.
Šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler je naglasio kako je danas dobar dan za BiH te dodao da je ova država gladna za napretkom.

"BiH žudi za daljim iskoracima i njeni građani u značajnom broju žele da postane članica EU. Za takvo nešto bit će nam potrebno još mnogo ovakvih iskoraka i dobrih rezultata kao što smo imali priliku vidjeti danas s finalizacijom rješenja kojim će se omogućiti održavanje izbora u Mostaru. To svakako pozdravljamo i ovo je bio dobar dan za ovu zemlju", poručio je Sattler.

Naveo je i to da je na sastanku, kojeg je nazvao izuzetno konstruktivnim, razgovarano o svemu onome što je do sada učinjeno u svjetlu inicijative Predsjedništva BiH unazad tri mjeseca.

Kao glavni napredak su naveli omogućavanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru te o brojnim inicijativama i zakonima koji su u parlamentarnoj proceduri.

"Nama je zadovoljstvo da smo od čelnika stranaka dobili uvjeravanja da se ove stvari mogu realizirati negdje do kraja septembra, a svakako prije održavanja lokalnih izbora u BiH. Govorim o zakonodavstvu koje uključuje izmjene i dopune Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću, sukobu interesa, Zakonu o javnim nabavkama, usvajanju strategiju za rad na predmetima ratnih zločina i svakako nam je bilo zadovoljstvo čuti uvjeravanja i pozitivne ocjene. Što se tiče lokalnih izbora jasno je da nema njihovog održavanja bez jasnih budžetskih sredstava i pozdravljamo uvjeravanja koja smo dobili da će se do 21. jula usvojiti budžet na nivou BiH kojim će se ovo osigurati", kazao je Sattler.

Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH (Foto: T. S./Klix.ba)

Zadovoljstvo nakon sastanka nije krio ni ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson koji je također naveo da je rješenje za Mostar veliki napredak. Dodao je da je današnje djelovanje pokazalo da je napredak moguć.

"Također, želimo podstaći parlamentarne lidere da hitno rade na sljedećim pitanjima, usvajanju budžeta do 21. jula ove godine i također da rade na borbi i oporavku od pandemije koronavirusa koji ima i ekonomske i zdravstvene posljedice i da rade na poboljšanju poslovnog okruženja i situacije u vezi s vladavinom zakona, odnosno, pravnom državom. Ovo je vrijeme kada znamo da se napredak može postići i zato zaista treba hitno djelovati jer su i građani i donatori i investitori nestrpljivi", zaključio je Nelson.