Diskusija u Domu naroda
602

Dragan Čović: Mostar je sačuvao multietničnost, volio bih da je tako i u Tuzli

R. D.
Dragan Čović (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: T. S./Klix.ba)
Na 9. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine raspravlja se o izmjenama Izbornog zakona za Mostar, a tim povodom govorio je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

On je kazao kako se može nadmudrivati u vezi s Mostarom, ali dok je Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma, ovo je država tri konstitutivna naroda. Čović je kazao i kako će insistirati da izbori u Mostaru budu kad i u ostalim sredinama u BiH.

"Mostar vidim kao i svaku drugu jedinicu lokalne samouprave. Nadmudrivanja o Mostaru treba da završe, bilo je na desetke pokušaja, a ovo je izlazak iz svega toga, da Mostaru damo mogućnost da ima Gradsko vijeće, izabranog gradonačelnika, ali i minimalnu nacionalnu zastupljenost", izjavio je Čović.

Naveo je da je Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost te da su rijetke takve sredine u Bosni i Hercegovini. Poslije toga kazao je kako bi volio da je takva situacija u Tuzli.

Na ovo je regovao poslanik Denis Bećirović kazavši da o Tuzli treba govoriti samo kao o svijetlom primjeru.

Čović je odgovorio da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama, što govori o politici koja se vodi, spomenuvši da nema svjetla, već da je tama.

Bećirović je ponovo replicirao kazavši da Čović treba da se podsjeti presuda i UZP-a kad govori o tami.