Neizvjesni izbori
6

Posjetili smo biralište u Sarajevu: Hrvati glasaju za novu vlast i nadaju se boljem

D. Be.
Iako su parlamentarni izbori u Hrvatskoj zakazani za sutra, u BiH je jutros otvoreno 45 biračkih mjesta. Reporter portala Klix.ba je posjetio biračko mjesto u Sarajevu te zabilježio kako protiče izborni proces.

Od ranih jutarnjih sati osobe sa hrvatskim pasošem u BiH počeli su izlaziti na birališta kako bi dali glas onim kandidatima odnosno strankama žele vidjeti na vlasti i tako iskoristili svoje građansko pravo.

Mnogi od birača nisu bili raspoloženi da u kameru govore o svojim očekivanjima od ovogodišnjih izbora, kao ni o tome kome su dali glas. Ipak, jedan gospodin je izrazio nadu da će pobijediti oni koje vodi razum te da će komunizam i fašizam biti poraženi.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"Želja postoji da se jedanput obračunamo i s komunistima i s fašistima i da ovaj narod počne živjeti normalnim životom, da njime upravljaju ljudi koje vodi razum, koji su domoljubi i kojima je stalo do naroda, a ne do karijera pojedinaca", rekao nam je jedan od državljana Hrvatske koji je iskoristio svoje građansko pravo.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Treba istaći da je na biračkom mjestu u glavnom gradu BiH primjetno da se poštuju epidemiološke mjere - svi nose zaštitne maske, pri ulasku se koristi dezinfekciono sredstva, a napravljena je i fizička distanca među članovima biračkog odbora i glasača.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Prema predviđanjima političkih analitičara Hrvatsku očekuju nikad neizvjesniji izbori s obzirom da bi doslovno stotine glasova moglo odlučivati o tome da li će u formiranje nove vlade krenuti HDZ ili SDP. Rezultat izbora važan je zbog odnosa u cijeloj regiji, a posebno našoj zemlji.