Vječni počinak
1.7k

Zbogom, Jasmine: Građani Sarajeva se oprostili od neprikosnovenog komičara i neumornog borca

A. Z.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na Gradskom groblju Bare u Sarajevu danas je na vječni počinak ispraćen komičar i aktivista Jasmin Džemiđić. Posljednje zbogom, osim porodice, rekli su mu brojni prijatelji, saradnici i građani koju su na ovaj način još jednom željeli poručiti da su cijenili sve što je radio.

Džemiđić je preminuo 29. juna, usljed teškog zdravstvenog stanja, no tačan uzrok njegove smrti još uvijek nije poznat. Njegova smrt je potresla sarajevsku javnost.

Džemiđić će ostati upamćen kao prvi sit-down komičar u regiji, aktivista za prava osoba s invaliditetom, čovjek dobrog i veselog duha, ali i kao osoba koja je preko svih prepreka prelazila s osmijehom na licu. Da ostvari svoje snove nije ga spriječilo to što je rođen s dječijom paralizom, što je bio u kolicima i što je kroz život zbog toga nailazio na brojne poteškoće.

Uvijek je bio raspoložen za dobru šalu, druge je čak nasmijavao pričajući na komičan način sve što mu se dešavalo, čak i ono loše. Upravo iz tih loših stvari je izvlačio pouku i nije dozvoljavao da ga obeshrabre. Šalama iz ličnog iskustva pokušavao je rušiti tabue i od svoje borbe s predrasudama nikada nije odustao i nije dozvolio da ga sputavaju. Zbog toga je nastao i film "Sjedi da se ispričamo" kojim je želio ublažiti prepreke koje osobe s invaliditetom imaju u svakodnevnom životu, od kojih su najveće one koje postoje u ljudskim glavama.

I kroz svoje nastupe je pokušavao skrenuti pažnju na nepravdu i diskriminaciju, ali i na druge bitne stvari u našoj zemlji.

Njegovoj publici će bez sumnje nedostajati ne samo njegove šale, nego i pozitiva kojom je zračio. Jasmin Džemiđić je jedan od onih čiji lik i djelo nikada neće i ne smiju biti zaboravljeni.