Nacionalni spomenik
127

Iz Inicijative za Stolac traže od nadležnih da spriječe gradnju "križnog puta"

N. V.
Građani okupljeni oko Inicijative za Stolac najoštrije osuđuju nastavak aktivnosti na izgradnji križnog puta u prvoj zoni nacionalnog spomenika Stari grad u Stocu gdje je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zabranjena svaka gradnja.
"Ovaj potez je nastavak političko-crkvenog projekta koji se zove kristijanizacija Stoca, a za cilj ima krivotvoriti historiju i kreirati lažnu sliku da je Stolac samo hrvatski i samo katolički grad", poručili su oni.

Inicijativa za Stolac traži od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Federalne uprave za inspekcijske poslove i drugih nadležnih institucija da poduzmu sve neophodne mjere kako bi spriječili daljnju devastaciju i skrnavljenje nacionalnog spomenika.

"Posebno naglašavamo da ključnu ulogu ima Kantonalno ministarstvo građenja i prostornog uređenja od kojeg tražimo da pokrene upravni postupak te da poništi sve date dozvole i mišljenja koja su nelegalno izdali Općina Stolac i kantonalni Zavod za zaštitu kulturne historije baštine HNK jer su u suprotnosti sa Zakonom", rečeno je iz Inicijative.