O dogovoru SDA - HDZ
3

Ljubo Bešlić: Ne bih poželio nikome na svijetu da radi bez gradskog vijeća

G. Š.
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić (HDZ) pozdravio je dogovor lidera HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića i izrazio nadu da će taj dogovor dovesti vrlo skoro do izbora u Mostaru kada i ostalim jedinicama lokalne samouprave.

"Mislim da je to put demokracije da se to pitanje riješi. Izbor gradonačelnika i Gradskog vijeća je vrlo važno da se dobije legitimitet, jer situacija u Gradu Mostaru bez Gradskog vijeća nije jednostavna.Vrlo je teško raditi i puno je problema nagomilano neimanjem Gradskog vijeća i nemogućnosti donošenja određenih odluka. Ništa nije moglo zamijeniti Gradsko vijeće i na taj način imamo puno neriješenih stvari i sam Grad Mostar trpi zbog toga“, kazao je Bešlić.

Mostar kao Grad kako naglašava je učinio sve sa svoje strane da se izbori održe, te su u budžetu za to osigurana i potrebna sredstva.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Želim vjerovati da će Parlamentarna skupština BiH donijeti izborni zakon po kojem će se izbori održati u Gradu Mostaru“, kazao je mostarski gradonačelnik.

Nakon toga će se kako je kazao posvetiti sebi i svome zdravlju koje mu je ozbiljno narušeno.

Ispričao nam je i kako je teško bili na čelu Grada bez Gradskog vijeća navodeći kako je to rad praktično bez ikakve zaštite i mogućnosti da se nešto promjeni.

"Kad bi vam sad rekao koji su sve problemi, mogao bih cijeli dan pričati. Ne bih poželio nikada nikome u svijetu da radi bez Gradskog vijeća. Raditi bez Gradskog vijeća je najveća moguća kazna koju možete da imate, jer ste vi praktično stup za prozivku za sve i svašta i čim imate veze i s čim nemate nikakve veze, ali se nalazite na čelu jer nemate se kome drugome obratiti. Onda dolazite u situaciju da se to pretvara u jednu negativnost iz dana u dan. To utječe i na zdravlje i na vaše obitelji i milion drugih životnih malih stvari koje nosite a niste odgovorni“, govori mostarski gradonačelnik dio teškoća s kojima se nosio tokom rada bez Gradskog vijeća.

Bešlić i Rauber (Foto: G. Š./Klix.ba)
Bešlić i Rauber (Foto: G. Š./Klix.ba)

Priča kako je uvijek želio da surađuje da ima dijalog, da raspravlja i da se donose tako odluke, ali mu se dešavalo da nakon što nešto i raspravi ne može donijeti odluku, zbog čega se i sam pitao gubi li vrijeme i radi li uzalud.

"Tako da ne bih poželio nikome i ako ikada itko bude imao sličnu situaciju mislim da će sto puta gore opisati ovo stanje nego ja“. Ovo je ispričao Bešlić opisujući rad bez Gradskog vijeća na upit portala Klix.ba o tom periodu, nakon što je u Gradskoj vijećnici Mostara danas ugostio ambasadore evropskih zemalja.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić ugostio je ambasadoricu Švicarske u BiH Andreu Rauber Saxer, ambasadoricu Austrije u BiH Ulrike Hartmann, ambasadoricu Francuske u BiH Guillaumea Roussona i šeficu Ureda Vijeća Evrope u BiH Bojanu Urumovu. S njima je razgovarao o infrastrukturnim projektima u Mostaru te izrazio nadu kako će se saradnja nastaviti s Mostarom i nakon izbora, te formiranja nove vlasti.