Kiša stvara probleme
80

Izlila se rijeka Tinja u Srebreniku, klizište u Sapni ugrožava kuću

A. K.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Obilnije kišne padavine koje su protekle noći u dva navata zahvatile Srebrenik dovele su do izlijevanja rijeke Tinje u naselju Špionica Centar u Srebreniku. Također, reaktivirano je i jedno klizište u Sapni koje ugrožava kuću.

Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović za portal Klix.ba kaže da je trenutno stanje pod kontrolom te da su sve ekipe na terenu.

"Obilnije padavine smo imali sinoć u vremenskim intervalima između jedan i tri te četiri i šest sati ujutro. Došlo je do izlijevanja rijeke Tinje iz korita na područja Špionice Centar. Službe Profesionalne vatrogasne jedinice, Gorske službe spašavanja i Gradske uprave su angažirane na poslovima saniranja šteta. Nadamo se da tokom dana neće biti obilnijih padavina te da neće doći do izlijevanja Tinje na drugim lokacijama", kazao nam je Omerović.

Zbog izlijevanja Tinje trenutno je na putnom pravcu Srnice Donje – Špionica u prekidu saobraćaj, a vozila se preusmjeravaju na put Srnice Donje – Bukva - regionalni put (R-461) prema Srebreniku.

Omerović nam je kazao također da je poplavljeno i nekoliko pomoćnih objekata, a na svu sreću voda nije prodrla do porodičnih kuća.

S druge strane, prema informacijama Civilne zaštite TK, na području Sapne u naselju Kraljevići reaktivirano je klizište koje ugrožava jedan stambeni objekat.

Vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac jutros iznosi 198,82 m.n.m., a tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za osam centimetara, a ispust kroz temeljne otvore iznosi 36,10 kubnih metara po sekundi.