Sukob policije i građana
84

Na protestima zbog smrti Georgea Floyda demonstranti razbijali prozore policijske stanice

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Stotine ljudi protestirale su na ulicama Minneapolisa zbog smrti 46-godišnjeg Afroamerikanca Georgea Floyda koji je preminuo nakon što mu je policajac nogom pritisnuo vrat.

Demonstracije koje su počele u srijedu u početku su bile mirne, ali postale su "izuzetno opasne", izjavio je Tim Walz, vođa protesta u Minnesoti.

Policijski službenici napravili su prepreke ispred policijske stanice koju su demonstranti ciljali razbijajući prozore. Vlasti su odgovorile suzavcem.

Advokat koji zastupa Floydovu porodicu Benjamin Crump izjavio je u srijedu u saopćenju kako on i Floydova rodbina pozivaju na mirne proteste i poštuju socijalnu distancu usred pandemije koronavirusa.

"Ne možemo pasti na nivo naših ugnjetavača i ne smijemo ugroziti druge tokom ove pandemije", navodi se u saopćenju.

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Frey zatražio je u srijedu kaznenu prijavu protiv policajca koji je pribio Floyda na zemlju.

"George Floyd zaslužuje pravdu. Njegova porodica zaslužuje pravdu. Zajednica crnaca zaslužuje pravdu, naš grad zaslužuje pravdu", kazao je Frey.

Floydova porodica želi da četiri policajca budu optužena za ubistvo.

"Oni su trebali biti tu da služe i štite, a ja nisam vidio da iko od njih diže prst da pomogne čovjeku koji je molio za svoj život. Nijedan od njih nije pokušao učiniti ništa da mu pomogne", rekla je Tera Brown, Floydova rodica.

U predmetu nisu podignute nikakve optužbe.

Četiri policajca uključena u incident otpuštena su u utorak. Otkaz je dobio i policajac Derek Chauvin koji je koljenom stao na Floydov vrat.

Šefica policije u Minneapolisu Medaria Arradondo odbila je razgovarati o Floydovoj smrti, ali je rekla da postupci bivših policajaca ni na koji način ne odražavaju vrijednosti, viziju i kulturu koje oni želi primijeniti u policijskoj upravi.

Podsjećamo, Floyd je uhapšen u ponedjeljak kada je policija dobila prijavu da je jedan muškarac probao platiti račun u prodavnici nevažećim čekom. Tu je policija i privela Floyda. Iz policije su kazali da se opirao hapšenju pa su mu zbog toga stavili lisice.

Na videu se vidi kako je policajac stao i pritisnuo 45-godišnjaka na vrat.

"Molim vas, ne mogu disati. Boli me stomak, vrat, sve me boli. Dajte mi samo malo vode, molim vas", rekao je.

Floyd je ubrzo nakon toga proglašen mrtvim u obližnjoj bolnici.