Neće niko u Federaciji
69

Glavna tužiteljica KS Sabina Sarajlija: Obdukcija preminule Advije Kanlić vršit će se u RS-u

R. D.
Tužiteljica Sabina Sarajlija
Tužiteljica Sabina Sarajlija
Tužilaštvo Kantona Sarajevo naredilo je obdukciju preminule Advije Kanlić i ona bi trebala biti izvršena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Elmedina Konakovića u Skupštini KS, Sabina Sarajlija, glavna tužiteljica Tužilaštva KS, kazala je kako je Tužilaštvo izdalo naredbu da se izvrši obdukcija Advije Kanlić i pokušalo u institucijama KS i Federacije BiH vidjeti gdje se može uraditi obdukcija.

"U međuvremenu su pribavili i mišljenje iz RS-a i radimo na tome da se obdukcija povjeri institutu u RS-u", kazala je tužiteljica.

Sarajlić je odgovarala i na set pitanja zastupnice Arijane Memić (NiP) te većinom demantovala tvrdnje koje su bile dio pitanja.

"Mi nismo birokratski aparat i naš izvještaj govori da radimo na konkretnim stvarima", kazala je tužiteljica te ustvrdila da se ne insistira na lažnoj optužnici o smrti Dženana Memića, da se postupak vodio i prije njenog mandata, a kasnije se nisu pojavili novi dokazi.

Kazala je da se ne slaže s tvrdnjom da čini krivično djelo, da je tužilaštvo izmislilo saobraćajnu nesreću, da je uviđaj proveden i da ne želi komentarisati tvrdnje o njegovom montiranju.

"Sead Kreštalica nije potpisnik optužnice, negativne konotacije u vezi s njegovim imenovanjem ne mogu promijeniti moj stav o njemu da se radi o iskusnom tužitelju koji svojim znanjem može pomoći tužilaštvu", odgovorila je.

Na pitanja Danijele Kristić (NiP) zašto nema optužnica za ratne zločine, glavna tužiteljica je kazala kako se iz statistike vidi da ima 10 aktivnih predmeta za ratne zločine, a u četiri predmeta su raspisane potjernice Interpola.

Na pitanje da li su pokrenuti postupci protiv tužitelja na predmetima na kojima je nastupila zastara, odgovorila je da ni ja jednom predmetu nije bilo disciplinske odgovornosti.

Kazala je i kako postoji 31 predmet u Tužilaštvu KS u kojem se navode direktna oštećenja kantonalnih institucija.