Pali standardi
68

Arnaut: SDA je tražila profesora za ministra, a došli smo do čovjeka koji nije završio fakultet

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Prilikom rasprave uoči glasanja za Miloša Lučića za imenovanje novog ministra za ljudska prava i izbjeglice zastupnik Naše stranke Damir Arnaut se zapitao kada je došlo do izmjena koalicionog sporazuma SDA i SNSD-a o standardima za novog ministra.
Arnaut je podsjetio da je zastupnik SDA Adil Osmanović ranije rekao da za ministra za ljudska prava i izbjeglice treba biti osoba koja je profesor, politički neangažovana i iz reda Ostalih.

"Kada pogledate biografiju vidimo da čovjek u tradicionalnom smislu nema fakultet. Sve to na stranu. Međutim šta se desilo sa koalicionim dogovorom? Sada čitam izjavu Osmanovića u svojstvu šefa Kluba SDA kada je bilo problema oko imenovanja Mlađena Božovića. Kako smo došli sa profesora na nekoga ko nema fakultet?", pitao je Arnaut.

Zastupnik Naše stranke je kazao da mu nije jasno kada je postignut novi dogovor SDA i SNSD-a.

"O kakvoj trgovini se radi i šta je zaista dovelo do toga da standardi kada je SDA u pitanju toliko padnu. Kada je u pitanju izjava Osmanovića, podsjećam da citiram izjave iz medija", rekao je.

On je podsjetio da je Adil Osmanović tada rekao da bi za ministra umjesto tadašnjeg kandidata Mlađena Božovića "voljeli vidjeti profesora koji je objavio mnogo članaka o ljudskim pravima".

"Ne vidim da je čovjek objavio ijedan članak, a pogotovo ne o ljudskim pravima, bar ako je biografija kompletna, a čini se da jeste i da je čovjek tek nedavno počeo raditi", kazao je Arnaut.