Međusobna podrška
24

Lideri zemalja EU i Zapadnog Balkana na virtuelnom samitu usvojili Zagrebačku deklaraciju

Dž. L.
Foto: Flickr/eu2020hr
Foto: Flickr/eu2020hr
Učesnici današnjeg virtuelnog samita lidera država članica Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji je održan u hrvatskoj prijestolnici, usvojili su takozvanu Zagrebačku deklaraciju u kojoj naglašavaju zajedničke napore u borbi protiv pandemije i ekonomskog oporavka.

U deklaraciji se, između ostalog, ističe da EU potvrđuje svoju neospornu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

"Partneri sa Zapadnog Balkana ponovo su istaknuli svoju posvećenost evropskoj perspektivi kao svom čvrstom strateškom izboru. Kredibilitet te posvećenosti zavise i od jasne komunikacije s javnošću i provedbe potrebnih reformi", piše u Zagrebačkoj deklaraciji.

Istaknuto je i da EU stoji uz svoje partnere sa Zapadnog Balkana te ostaje posvećena aktivnoj podršci napora koje oni ulažu u borbu protiv izbijanja koronavirusa i posljedica koje će to imati na društva i ekonomije.

"EU i Zapadni Balkan zajedno se bore protiv koronavirusa i njegovih učinaka. EU je veoma brzo mobilizovala paket od iše od 3,3 milijarde eura u korist Zapadnog Balkana, kako je navedeno u Komunikaciji Komisije od 29. aprila o podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv bolesti COVID-19 i oporavku nakon pandemije. Paket uključuje neposrednu podršku za sektor zdravstva, posebno putem dostave osnovnih potrepština za spašavanje života, i značajnu podršku za potrebe socijalnog i ekonomskog oporavka naših partnera, kao i paket od 750 miliona eura makrofinansijske pomoći i paket pomoći od 1,7 milijardi eura od Evropske investicijske banke", navodi se u deklaraciji.

Učesnici samita zaključili su i da je mirna, snažna, stabilna i ujedinjena Evropa, koja se temelji na historijskim, kulturnim i geografskim vezama te međusobnim političkim, sigurnosnim i ekonomskim interesima, zajednički cilj EU i partnera sa Zapadnog Balkana.

"EU je odlučna da dodatno pojača svoj angažman na svim nivoima da bi podržala političku, ekonomsku i društvenu transformaciju regiona te pozdravlja opredjeljenje partnera sa Zapadnog Balkana da poštuju evropske vrijednosti i načela te da na temeljit i odlučan način provode potrebne reforme", navodi se u deklaraciji.

Zagrebačku deklaraciju cjelosti možete pročitati OVDJE.