Surovo priznanje
211

Novalić: Korona-zakon osigurava neki oblik života, druge mjere će težiti 2-3 milijarde KM

I. Č.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da će takozvani korona-zakon osigurati neki oblik života da bi se u tom smislu dobilo vrijeme za usvajanje drugih mjera koje će težiti dvije ili tri milijarde KM.

"Radi se sa Svjetskom bankom, MMF-om, EBRD-om i sa svima koji učestvuju u promatranju ovog problema. Ovdje se u drugom krugu govori o aktivnim mjerama koje su teške dvije ili tri milijarde", rekao je Novalić.

Navodi kako će druge mjere biti upakovane u paket koji podrazumijeva investicije, povećanje potrošnje, povećanje neke socijalne sigurnosti...

"Sve je to na stolu. Već se pregovara i imaju neki prvi koncepti. Aktivno se radi na tome već 15 dana i tačno je da iznosi više milijardi KM. Ovo je početni paket. Srbija i Crna Gora nisu počele primjenjivati ništa od toga", kazao je on.

Novalić je pretpostavio da će korona-zakon biti usvojen.

"Zakon predviđa refundaciju mjeseca marta i važit će za mjesec april... Ovaj zakon se može provoditi od četiri do šest mjeseci. Tada će biti iscrpljen fiskalni prostor u Federaciji BiH", istakao je Novalić.

Dodao je kako su desetine amandmana filtrirali i kako nisu uzimali one koji iscrpljuju fiskalni prostor Federacije BiH.

"Išli smo do granica koje možemo garantirati da ćemo provesti", zaključio je Novalić.