Online anketa
787

Čitatelji Klixa izabrali najboljeg bh. nogometaša u historiji: Džeko je broj jedan, Sušić dva

Klix.ba
Edin Džeko i Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Edin Džeko i Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Sportska redakcija portala Klix.ba je pauzu u svijetu nogometa zbog pandemije koronavirusa iskoristila kako bi organizovala veliku online anketu u kojoj su naši čitatelji birali najboljeg bh. nogometaša svih vremena.

U završnici su se našla 32 najbolja bh. nogometaša svih vremena prema izboru redakcije portala Klix.ba, a voljom žrijeba odlučeni su parovi šesnaestine finala.

Glasanje čitatelja se vršilo putem zvanične Facebook stranice Klix Sporta i to tako što ste u određenom duelu mogli dati glas jednom od ponuđenih igrača.

Čitatelji Klixa su imali priliku glasati u dvobojima kroz nokaut fazu u kojoj su se našli: Edin Džeko, Mustafa Hukić, Meho Kodro, Elvir Baljić, Vahidin Musemić, Muhamed Mujić, Josip Katalinski, Predrag Pašić, Ivica Osim, Refik Šabanadžović, Vahid Halilhodžić, Enver Marić, Hasan Salihamidžić, Miralem Pjanić, Asim Ferhatović, Semir Tuce, Safet Sušić, Džemal Hadžiabdić, Mehmed Baždarević, Elvir Bolić, Josip Bukal, Blaž Slišković, Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević, Sergej Barbarez, Mišo Smajlović, Dušan Bajević, Franjo Vladić, Mirsad Fazlagić, Emir Spahić, Faruk Hadžibegić i Mirsad Hibić.

Na kraju su do finala, dosta očekivano, došli Džeko i Sušić te je bilo jasno da će ovaj dvoboj privuči najviše pažnje i glasova. Zbog dva istinska asa iz dvije različite generacije razvila se velika diskusija čitatelja koji su upoređivali njihovo nogometno umijeće, uspjehe i poteze kako u klupskom tako i u državnom dresu.

Džeko je na kraju slavio. Osvojio je 12.000 glasova, odnosno duplo više od Papeta koji je imao 6.000 glasova. Na ogromnu razliku sigurno je utjecala činjenica da je Džeko dosta mlađi te da ga aktuelna publika više pamti nego Sušića.

Međutim, sasvim je jasno kako to nije bio ključni faktor koji je donio pobjedu kapitenu reprezentacije BiH.

Organizujući anketu podsjetili smo se na brojne vrunske nogometaše koji su uveseljavali publiku u BiH i za nadati se da ćemo i u budućnosti imati takve virtouze s loptom koji će nadmašiti Džeku, Sušića, Barbareza, Pjanića...