Prvi teniser svijeta
154

Đoković: Ja lično nisam za vakcine, putovanja će biti najveći problem

F. Z.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE)
Najbolji teniser svijeta Novak Đoković razgovarao je putem Facebooka sa Jankom Tipsarevićem, Nenadom Zimonjićem, Dušanom Lajovićem, Filipom Krajinovićem, Viktorom Troickim, Markom Pantelićem, Aleksandrom Atanasijevićem i Dušanom Borkovićem.

Razgovarali su o brojnim temama koje se tiču koronavirusa, Đoković je istaknuo kako će putovanja za tenisere predstavljati najveći problem.

"Stvari definitivno neće biti iste i pitanje je kada će se vratiti u normalu. Ovo traje i trajat će možda još ovoliko, a možda i duže. Period koji ćemo svi da iskoristimo dobro da promislimo kako da nastavimo da pristupamo svojoj karijeri, profesionalnom životu... Za nas tenisere iziskuje mnogo putovanja. Po meni će to biti izazov broj 1, apsolutno", rekao je Đoković, javili su srbijanski mediji.


Najbolji teniser svijeta govorio je i o eventualnom vakcinisanju protiv koronavirusa.

"Smatram da svijet neće biti isti. Stvari će se izmijeniti, ali ne znam u kojoj mjeri i na koji način. Glavna prepreka za čovjeka će biti to putovanje. Priča se o obaveznoj vakcinaciji. Da li će to biti i kada će biti. Priča se da će ta vakcina doći za 18 mjeseci. Da li ima drugih rješenja, ili je samo vakcina rješenje za virus? Ima tu milion stvari i smatram da će ovo itekako utjecati na promjenu u tenisu, ali i drugim sportovima. U jednom trenutku ljudi će se potruditi da vrate stanje na turnirima i svijetu tenisa kako je do sada bilo. Međutim u tom prvom periodu nakon ukadanja karantina bit će puno neizvjesnosti. Ja ću prvi biti u neizvjesnosti", rekao je Đoković i dodao:

"Lično nisam za vakcine i ne bih volio da me neko primorava da dobijem vakcinu da bih mogao da putujem. Ako to bude pravilo i zakon šta će onda da bude? Treba da odlučim da li ću ili neću da se podvrgnem tome, ili neću da se podvrgnem tome. Imam svoje razmišljanje, a da li će se promijeniti u nekom trenutku ne znam. To direktno utječe na mene i činjenicu da li ću da putujem ili neću da putuje negdje. Hipotetički, da se nastavi sezona u julu, augustu ili septembru, mada nisu velike šanse, koliko sam razumio odmah nakon ukidanja strogog karantina će postojati zahtjev za obaveznu vakcinaciju. Sada, koje vakcine, ako je nema još? To su sve stvari koje nisu definisane i jasne."