Univerzitet u Kaliforniji
3

Studija otkriva zašto bi roditelji trebali djeci ograničiti prekomjernu upotrebu mobitela

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Rad za računarom, korištenje telefona, gledanje televizije u večernjim satima, ponekad čak i istovremeno igranje igrica na tabletu sve je učestalije, kako među odraslima, tako i među djecom.

Vrijeme koje djeca provode gledajući u ekrane se povećava, kažu stručnjaci. Podaci iz centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da djeca od 8 do 10 godina u prosjeku provode 6 sati dnevno ispred ekrana. U dobi od 11-14 godina to se povećava na gotovo 9 sati dnevno, piše Medical News Today.

Nova studija sa Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu sugerira da korištenje ekrana u ranoj dobi na dječiji razvoj može imati kritične efekte. Istraživačima je trebalo dvije i po godine da provedu studiju, između jula 2016. i januara 2019. godine.

Za to vrijeme, djeca su pohađala kampus u UC Davisu, na 90-minutnim sesijama, gdje su istraživači procjenjivali njihovu sposobnost samoregulacije. To znači da su sagledali njihovu sposobnost planiranja, kontrole i nadgledanja svojih misli, osjećaja i ponašanja.

Mnogi ljudi često povezuju ove važne vještine s kasnijim akademskim i socijalnim sposobnostima, fizičkim i mentalnim zdravljem.

Istraživanjem je ustanovljeno i da izloženost tradicionalnim uređajima, poput televizije i računara, nije povezana sa samoregulacijom. Kažu da je to možda zato jer sadržaji na TV-u više prilagođeni djeci i upozoravaju roditelje da prate ono što njihova djeca gledaju.

Vjerovatno je, kažu, i da televizor i desktop računara nanose manje štete od mobilnog uređaja koji se može koristiti bilo gdje.

Jedna od glavnih poruka ove studije za roditelje je ograničavanje prekomjerne upotrebe mobilnih uređaja, poput pametnih telefona i tableta, među predškolskom djecom.