Zadovoljni dogovorom
210

Nelson i Sattler: Svi patimo podjednako zajedno i svi moramo djelovati zajednički

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon što je postignut dogovor o kreditnom aranžmanu BIH sa MMF-om u vrijednosti od 330 miliona eura, medijima su se obratili američki i evropski ambasador u BiH, Eric Nelson i Johann Sattler.

Američki ambasador Eric Nelson je kazao da mu je veliko zadovoljstvo jer je sa ambasadorom Johannom Sattlerom bio na današnjem važnom sastanku gdje je postignut dogovor koji će omogućiti MMF-u da brže reaguje i da da brzu pomoć u ovakvim vanrednim situacijama i daljnjoj pomoći koja će dolaziti.

Nelson je skrenuo pažnju liderima na važnost bržeg rada, većeg povjerenje i efikasnijeg djelovanja u vrijeme krize.

"Demokratske vlade zaista trebaju djelovati drugačije u vrijeme kriza, raditi na više koordiniran način, da ima više povjerenje i transparentnosti i da se djeluje mnogo brže. Ovo novo koordinaciono tijelo za ekonomsku reakciju treba da nam pomogne da se djeluje brže i efektinije", rekao je Nelson.

Johann Sattler (Foto: T. S./Klix.ba)
Johann Sattler (Foto: T. S./Klix.ba)

"Ovo nije vrijeme da se razmišlja ko gubi, a ko dobija. Ovo je vrijeme u kojem svi patimo zajedno i jednako, gdje smo svi izloženi opasnosti i gdje svi trebamo djelovati zajedno. Sve države se suočavaju s krizom i u oblasti zdravstva i ekonomije. Treba imati na umu da općedobro i da se svi borimo za to", dodao je.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler je kazao da je postignut važan dogovor u smislu daljnjih mjera u socio-ekonomskom djelu prilika i postignuta je saglasnost za uspostavljanje koordinacionog tijela u čijem sastavu su Fiskalno vijeće i Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje te drugih institucija.

"Oko raspodjele sredstava i tu ne govorim samo o kreditu MMF-a nego i o značajnim sredstvima koje će osigurati Evropska unija za makrofinansijku pomoć", dodao je.