Odrekli se dijela novca
413

NiP: Puno finansiranje političkih stranaka je nedopustivo, novac treba privrednicima

N. V.
Iz Naroda i Pravde ocijenili su nedopustivim isplaćivanje punog iznosa mjesečnih naknada političkim strankama istaknuvši da je bar dio tog novca, za vrijeme teške epidemiološke krize, trebalo donirati realnom sektoru.

Iz NiP-a su poručili da je izostanak umanjenja finansijskih sredstava određenih za funkcionisanje političkih stranaka "loša poruka i nešto što pod hitno mora biti promijenjeno". Ova stranka je odlučila donirati 20 posto mjesečnih sredstava koje dobijaju u te svrhe, te 20 posto od plata svih zastupnika u kantonalnim skupštinama kao i u oba doma Parlamenta FBiH.

Oni su ranije predložili vlastima umanjenje tih sredstava u korist privrednika zbog čega su, kako kažu, iznenađeni današnjom uplatom u punom iznosu.

"Kao da se oko nas ništa ne dešava. Dok je privreda na koljenima i hiljade radnika već otpušteno, vlast u FBiH i Kantonu Sarajevo nije ponudila niti jednu jedinu mjeru. Ličnim primjerom želimo pokazati da se privredi mora pomoći i to odmah, ne za mjesec, dva ili tri mjeseca“, smatra predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković dodavši da nije u pitanju populizam nego suočavanje sa stvarnim stanjem i posljedicama koje su već dramatične.

Mišljenja je da ne treba u potpunosti ukinuti finansiranje političkih stranaka, ali da je "sramno" što vlast sa privrednicima ne dijeli teret krize.

"Dok druge zemlje oko nas već predstavlljaju druge i treće pakete pomoći realnom sektoru, kod nas vlast glavu gura u pijesak i nada se da će kriza proći sama od sebe. Ovo je vrijeme za društvenu odgovornost i akciju", poručio je Konaković.

Iz NiP-a su još jednom pozvali na sistemske prijedloge pomoći realnom sektoru.