Borba se nastavlja
267

Prepušteni sami sebi: Kako je država okrenula leđa studentima koji žive i rade van BiH

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Vlada FBiH jučer su potvrdili informaciju da će pružiti jednokratnu pomoć svim studentima koji su na nekom od programa razmjene na fakultetima u svijetu (Erasmus +, Ceepus i Mevlana), no to je automatski pokrenulo još nekoliko važnih pitanja.
Studenti koji su na razmjeni, a porijeklom su iz nekog dijela FBiH, dobit će 600 KM, dok će oni iz RS-a dobiti 1.000 KM. Međutim, ova odluka nije prošla bez reakcija, a ono što je privuklo pažnju Upravnog odbora Western Balkans Alumni Associationa (WBAA) jeste činjenica da isti oblik pomoći nije ponuđen i drugim studentima koji trenutno pohađaju kompletan (full-degree) studij u inostranstvu.

"Prije svega, prema mom mišljenju, pomoć je ponuđena pogrešnoj grupi: studentima na razmjeni. Oni ne oskudijevaju ničim, posebno ako su na Erasmusu. Iz vlastitog iskustva znam o čemu govorim. Treba naglasiti i da naša ministarstva nisu upućena u to ko studira u inostranstvu, o koliko studenata ukupno radi. To je također poražavajuće, da nemamo tu cifru. S druge strane, broj studenata na razmjeni znaju jer su im te informacije dali bh. univerziteti. Drugačije ni to ne bi znali", objašnjava naš sagovornik, član Upravnog odbora WBAA Samir Beharić, koji je studirao na univerzitetima u Berlinu i Rimu kao student na razmjeni Erasmus programa.

Foto: Facebook/Odliv mozgova
Foto: Facebook/Odliv mozgova

Ono na šta WBAA želi skrenuti pažnju nadležnima jeste činjenica da u ugroženu grupu ljudi ne spadaju samo studenti na razmjeni, nego svi oni koji pohađaju cjelokupan studij van granica Bosne i Hercegovine. Beharić je udružio snage s kolegama Sabahudinom Mujkićem i Azrom Berbić te su 25. marta pokrenuli javnu kampanju prikupljanja podataka studentica i studenata koji studiraju u inostranstvu. Anketu su zatim podijelili na grupi "Odliv mozgova" koja ima više od 26 hiljada članova, od kojih većina još uvijek pohađa studije.

Foto: Facebook/Odliv mozgova
Foto: Facebook/Odliv mozgova

"Uradili smo to isključivo u cilju dijeljenja tih informacija s nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH. U proteklih šest dana smo putem online formulara prikupili informacije o približno 500 studenata koji studiraju širom svijeta. Svjesni smo da u tako kratkom periodu nismo uspjeli sakupiti podatke svih studenata koji studiraju van države, listu s približno 500 imena smo poslali svim ministarstvima u državi", objasnila je Berbić.

Beharić nam pokazuje tabele, grafikone i anketu preko kojih je s kolegama prikupio više informacija o ovoj grupi ljudi. Broj prijavljenih trenutno iznosi približno 500, a komentari koje su ostavljali u dnu ispunjene ankete su, kako kaže naš sagovornik, srceparajući.

"Mnogo je onih koji su otišli unakrsno studirati i raditi van države, oni su donedavno finansirali sami sebe, ali su sada izgubili posao zbog pandemije koronavirusa. Prepušteni su sami sebi u stranoj državi i pitanje je kako se nose s novonastalom situacijom", govori Mujkić.

Foto: Facebook/Odliv mozgova
Foto: Facebook/Odliv mozgova

Jedini odgovor koji su studenti dobili od Ministarstva civilnih poslova jeste saopćenje u kojem se navodi kako Ministarstvo razumije situaciju u kojoj se studenti nalaze te dijeli zabrinutost, ali i kako nažalost ne raspolaže budžetom, kako za redovne aktivnosti, tako i za one nepredviđene vanredne situacije, te u ovom trenutku nije u mogućnosti finansijski odgovoriti na njihove zahtjeve u smislu jednokratne novčane pomoći.

Beharić ipak naglašava kako sada nije vrijeme da se popusti pritisak. Vlasti ne bi trebale diskriminisati studente koji pohađaju studij u inostranstvu, a koji predstavljaju ogromnu većinu u odnosu onih koji su u inostranstvu na razmjeni, ističe. Stavlja akcenat na činjenicu da je podrška potrebna svima, kao i da se država treba okrenuti onima koji su daleko od svojih domova.

"Moram istaći da je u ovoj teškoj situaciji ambasada BiH u Češkoj na čelu s ambasadoricom Martinom Mlinarević pomogla svim našim studentima koji studiraju u toj zemlji, bez obzira na njihov status. Isto tako, vrijedi spomenuti i ambasadu BiH u Beogradu koja je ponudila pomoć bh. studentici iz Novog Sada. To su potezi vrijedni hvale!", govori na koncu Beharić.

Uz to poziva sve bh. državljane koji trenutno rade i studiraju van granica Bosne i Hercegovine da se obrate svojoj ambasadi i nadležnim državnim i entitetskim ministarstvima putem e-maila.