U vrijeme pandemije
197

Pašić: Dat ćemo kreditne olakšice građanima, uskoro ćemo definirati i kako

R. D.
Banke će dati kreditne olakšice, ali potrebno je nekoliko dana da se dogovore modaliteti, kazala je na konferenciji za medije Vlade Federacije BiH Sanela Pašić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka u BiH.
Ona je kazala kako su banke više nego svjesne problema i udara koje privreda doživljava zbog širenja koronavirusa te da banke žele i bit će partneri u prevazilaženju problema svim klijentima, pravnim i fizičkim osobama, kao i Vladi i udruženjima poslodavaca.

"Dat ćemo kreditne olakšice, a naš supervizor propisao je okvir u kojem one treba da se definišu, što će se desiti danas ili sutra. Zadatak bankara je da u narednim danima uzmu taj okvir i precizno definišu njegovu sadržinu, da se zna kome se daje moja modifikacija, kako... Proces je dosta komplikovan", izjavila je Pašić.

Banke će se u ovom procesu, nastavila je, rukovoditi sljedeći principima:

  1. Želimo maksimalno pomoći svima koji su ugroženi ovim virusom, bez obzira na to o kojoj se skupini klijenata radi.

  2. Zdravlje klijenata, posebno kad se zna da promjene kod kredita uključuju mnogo sastanaka, posjeta bankama... Namjera je uprostiti te aktivnosti, da ima što manje fizičkog kontakta.

  1. Održati stabilnost bankarskog sektora, jer on, kao i svaki drugi, proživljava krizu, a davanje olakšica znači preuzimanje dodatnog tereta. Mi to želimo i možemo, jer imamo dobar kapital i likvidnost.