Budimo solidarni
117

Humanost iz Singapura kao izazov za političare u BiH: Odricanjem od plaća u borbu protiv virusa

I. Č.
Najprije su se političari u Singapuru, svi kao jedan, odrekli jedne mjesečne plaće u korist "prve linije odbrane" u borbi protiv koronivirusa – medicinskih sestara i čistačica – da bi se humanitarni trend iz ove državice proširio, doduše ne tako integrisan, sve do Bosne i Hercegovine.

Izazov iz ove (vidi slučajnosti) države sa tri glavne etničke skupine su, jezikom popularnim na društvenim mrežama kazano, prihvatili u Bosni i Hercegovini (redom) Milorad Dodik pa Bakir Izetbegović, da bi se trend proširio na druge funkcionere, poput člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i načelnika Lopara Rade Savića.

Nebitno je da li su se predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Stranke demokratske akcije, dva ljuta politička takmaca vodili primjerom iz Singapura ili su se plaća odrekli iz vlastitih pobuda. Bitno je da će one biti preusmjerene onima kojima su potrebn(ij)e.

Dodik će svoju martovsku plaću iz Predsjedništva podijeliti porodicama teškog imovinskog stanja. Izetbegović je otišao korak dalje pa je medijima dometnuo da će dvije trećine svoje plaće dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine, dok traje kriza, uplaćivati u Merhamet.

Možda će ovaj mali korak za čovjeka postati veliki za čovječanstvo, ili da ne pretjerujemo, bar za Bosnu i Hercegovinu, samo ako se njihovim primjerom povedu drugi bh. političari s različitih nivoa izvršne i zakonodavne vlasti, pa se odreknu dijelova ili čitavih plaća u korist onih kojima su potrebnije.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić se, naprimjer, opekao predloživši da se plaće u javnom sektoru umanje za 10 posto kako bi se pomoglo privatnom sektoru, jer je odmah počeo negodovati Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Potom su se požalili i iz Unije samostalnih sindikata policije FBiH poručivši kako policija rizikuje svoje zdravlje i živote kako bi u potpunosti provela sve naredbe nadležnih organa i institucija u vrijeme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, a kako bi neko (čitaj F. N.) da počne umanjenje primanja upravo tim kategorijama.

Možda je ovo pravi trenutak da Fadil Novalić, ako ne iz humanitarnih ili trendovskih razloga, onda barem zbog političkog marketinga, odgovori sindikalcima da su njegove namjere bile čiste tako što će krenuti upravo od sebe, odnosno od umanjenja svoje plaće, po uzoru na kolege iz svoje stranke.

Svako bi, naravno, u ovim teškim vremenima mogao imati svoje razloge da se uključi u izazov i pomogne: Dragan Čović, Željko Komšić, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić, Denis Bećirović, Predrag Kojović i svi ostali bh. palamentarci i visoki dužnosnici na nivou države i entiteta.

"Borimo se protiv virusa" naziv je pjesme koja je u Singapuru otpjevana uz čuvenu melodiju "Sound of Silence" Simona & Garfunkela, sve kako bi se, ne ubio virus, nego stvorila solidarnost.