Potvrđena optužnica
11

Tužilaštvo u I. Sarajevu: Kako je "online" dogovoreno premlaćivanje Slobodana Vasiljevića

Dž. P.
Slobodan Vasiljević (Foto: Facebook)
Slobodan Vasiljević (Foto: Facebook)
Okružni sud u Istočnom Sarajevu potvrdio je optužnicu Okružnog javnog tužilaštva protiv Slaviše Juroševića iz Milića, koja ga tereti da je sa grupom saučesnika pokušao ubiti Slobodana Vasiljevića u Šekovićima.

Prema optužnici, Vasiljević je brutalno premlaćen nogama i metalnom šipkom, a svemu je prethodio dogovor osumnjičenih preko Messengera.

Jurošević je optužen da je Vasiljevića pokušao ubiti 2. juna 2019. godine, oko ponoći, zajedno i po dogovoru s Miljanom Milićem, Stefanom Radovanovićem, Stevanom Garićem, Nebojšom Petkovićem, Milutinom Kandićem, Goranom Čalmićem i Nebojšom Ozimkovićem.

Prethodni dogovor

"Prethodno je Ozimković 1. juna u 21:08 putem Messengera poslao Miliću dvije poruke sadržaja: 'Evo mene na lovačkoj večeri u Šekovićima… evo i Vasiljević dođe.' i 'Sad i sjedoše ga među one glavne na čelo'", stoji u optužnici.

Nakon toga su se oko 22:30 iz Vlasenice u Šekoviće dovezli Milić, Radovanović i Garić Golfom 2, kojim je upravljao Garić. Zaustavili su se, kako se dodaje, na parkingu ispred dvorišta pravoslavne crkve Pokrova Presvete Bogorodice, u kojem je smješten i parohijski dom.

"Jurošević se oko 23 sata, a nakon telefoniranja s Milićem, koji ih je obavijestio o lokaciji na kojoj se nalazi Vasiljević, dovezao iz Milića u Šekoviće, zajedno s Petkovićem, Kandićem i Čalmićem i to Fordom Focus", piše u optužnici.

Oni su se zaustavili i parkirali na parkingu koji se nalazi naspram dvorišta pravoslavne crkve s pogledom na ulaz u isto dvorište.

Brojni udarci

Čekali su da Vasiljević izađe iz parohijskog doma, sve dok on nije izašao u crkveno dvorište, kada je Milić, ugledavši Vasiljevića, uzviknuo je: "Eno ga!", te je izašao iz vozila i dotrčao do Vasiljevića, a za njim je krenuo i Radovanović. Milić je iz svoje jakne izvadio metalnu šipku, kojom je Vasiljevića udario u glavu, usljed čega je ovaj pao na asfalt, a Milić i Radovanović su nastavili da ga zajedno udaraju, i to Milić metalnom šipkom i nogama, a Radovanović nogama.

U tom trenutku do Vasiljevića, koji je ležao na asfaltu, dotrčao je Jurošević, zajedno s Garićem, Petkovićem, Kandićem i Čalmićem, pa su Vasiljevića počeli udarati nogama po tijelu.

Svi su bili svjesni zajedničkog djelovanja i da Vasiljevića na takav način mogu ubiti, što su i htjeli, a u tome su ih spriječili S.D., S.Ž., V.P. i P.R., koji su izašli iz parohijskog doma i krenuli prema njima.

Teške povrede

"Zatim je Jurošević, ugledavši te ljude da idu prema njima, zajedno s Petkovićem, Kandićem i Čalmićem, otrčao prema parku iz kojeg su prethodno došli i dalje u pravcu lokalne banke", navodi se u optužnici.

Navodi se da su Milić, Radovanović i Garić dotrčali do Golfa, koji je bio upaljen i prednjim krajem okrenut prema cesti, a vrata na suvozačevom mjestu otvorena, te su brzo sjeli u vozilo i Garić ih je velikom brzinom odvezao u pravcu Vlasenice.

Na ovaj način Vasiljeviću su nanijeli teške povrede. Jurošević je u decembru prošle godine nakon ekstradicionog pritvora u Grčkoj prebačen u BiH u pritvor. Vasiljević je danima bio u komi.