Kantonalni sud Sarajevo
1

Potvrđena optužnica protiv Senada Basarića zbog ubistva u Sarajevu

I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Senada Basarića zbog ubistva počinjenog septembra 2019. godine u sarajevskom naselju Dobrinja.

Tereti se da je u vremenskom periodu od 15. do 17. septembra 2019. godine u stanu u općini Novi Grad Sarajevo, u kojem je živio u vanbračnoj zajednici, u namjeri da svoju partnericu usmrti upotrebom fizičke snage.

"I. F. je uhvatio rukama za kosu, te svjestan da je može usmrtiti, što je i htio, udaranjem stražnjim dijelom glave o neku tupo-tvrdu podlogu i naglim trzajima glave naprijed-nazad I.F. nanio teške po život opasne tjelesne povrede u vidu krvnog podljeva i oguljotine kože i potiljačnog dijela glave sa krvnim podljevima poglavine tjemeno-potiljačno, krvnim podljevima ispod tvrde i mekih moždanih ovojnica i prisustvom krvi u moždanim komorama, te je rukama uhvatio za vrat i izvršio pritiskanje i stezanje vrata kojom prilikom je I.F. nanio povrede u vidu krvnog podljeva prednje i desne bočne strane vrata sa krvnim podljevom mekih tkiva i mišićne kompletne desne bočne strane vrata i obraza i mišića lijeve strane vrata, prelom gornjeg roga štitne hrskavice desne strane i krvarenjima u predjelu stražnje strane sredogruđa i ispod poplućnica koje povrede čine jednu cjelinu i imaju karakter teške po život opasne tjelesne povrede", navodi se u optužnici.

Nadalje se navodi kako je udarcima tupo-tvrdim, dijelom bridastim predmetom I.F. nanio povrede u vidu razderano-nagnječne rane desne uške koja dijelom zahvata i hrskavicu uha, krvnog podljeva kože potiljačno od sredine ka desnoj strani do desnog uha, koji se proteže i na desnu bočnu stranu vrata, krvnog podljeva kože stražnje desne uške i zaušnog predjela koji se nastavlja na desnu bočnu stranu vrata i krvnog podljeva poglavine potiljačno od sredine ka desnoj strani do desnog uha, koje povrede svaka za sebe predstavljaju laku tjelesnu povredu, a u svom ukupnom zbiru tešku tjelesnu povredu, dok ukupno povređivanje I.F. ima karakter teške tjelesne povrede opasne po život.

"Povrede su bile takvog inteziteta i karakteristika da su dovele do smrti I.F., nakon čega je tijelo I.F. prekrio narandžastim peškirom, te je dana 17. septembra 2019. godine u jutarnjim satima napustio stan, udaljivši se u nepoznatom pravcu, da bi dana 18. septembra 2019. godine oko 16:30 sati, nakon što se I. F. nije javljala na telefonske pozive pred vrata stana u ulici, došli kćerka I.F. G.B. sa svojim suprugom O.B., te su otključali ulazna vrata stana, a potom u stan ušao O.B., koji je u kuhinji zatekao beživotno tijelo I.F., o čemu je obavijestio policiju, nakon čega je dana 18. septembra 2019. godine u 16:40 sati od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo konstatirana smrt I.F.", stoji u otužnici.

Senad Basarić se tereti da je počinio krivično djelo ubistvo iz člana 166. stav 1. KZ FBiH.

Senad Basarić je rođen 21. aprila 1960. godine u Oberhausenu, SR Njemačka, po zanimanju tehnički trener, bez zaposlenja, razveden, otac troje djece, Bošnjak, državljanin BiH. Osuđivan je presudom Općinskog suda u Mostaru od 29. novembra 2004. godine zbog krivičnog djela oduzimanje tuđe pokretnine iz člana 291. stav 1. KZ FBiH novčanom kaznom u iznosu od 400,00 KM, nalazi se u pritvoru KPZ Sarajevo po rješenjima Kantonalog suda u Sarajevu od 20. septembra 2019. godine. Predloženo je produženje pritvora zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi optuženog moglo doći do uznemirenja javnosti.