Najtraženija serija
22

Netflixova tragična priča o svirepom mučenju i ubistvu osmogodišnjeg dječaka

Piše: Ines Mrenica
(Pojedini opisi scena u seriji mogu biti uznemirujući) Potresna dokumentarna serija otkriva kako su osmogodišnjeg Gabriela Fernandeza sistematski zlostavljali majka i njen ljubavnik zbog njihove sumnje u to da dječak ima homoseksualne sklonosti.

Netflixova priča ostavlja gledatelja u šoku i nevjerici, ne štedeći ga grafičkih prikaza horora kroz koji je Gabriel prošao prije nego li je zauvijek sklopio oči.

Suđenje dječakovoj majci Pearl i Isaurru Aguirreu događalo se u Kaliforniji otprilike u isto vrijeme 2014. godine kada je javnost u Bosni i Hercegovini potreslo ubistvo trogodišnjeg Smaje Ćesira iz Hadžića, kojeg su majka i očuh pretukli remenom s metalnom kopčom, u sobi u kojoj su prethodno pojačali muziku. U toku suđenja (u oba slučaja) su isplivani stravični detalji koje normalan čovjek ne može pojmiti, pa većina publike kvalifikuje Netflixov projekt kao nešto najtužnije što su gledali u svom životu.

Prva epizoda započinje snimkom glasa Gabrielove majke koja je uputila poziv hitnoj službi i alarmirala čovjeka s druge strane telefonske žice rekavši kako je njen sin prestao disati. Tjerali su ga da jede izmet, palili cigaretama, tukli i pucali u njega iz zračnog pištolja. Imali su i mali ormar koji su zvali "kutijom", u kojem je Gabriel bio ostavljan satima bez vode i hrane, s lisicama na rukama.

Medicinska sestra koja je prva vidjela dječakovo tijelo opisala je situaciju puno gorom nego što je o njoj izvještavano. Alison Segal se prilikom svjedočenja emocionalno slomila, opisujući kako su dječaka zatekli s prostrelnom ranom u predjelu genitalija. U stomaku je imao pijesak za mačke, a njegova lobanja je toliko puta bila udarana da je bila u stanju koje se ne može ni zamisliti. Koža mu je nedostala u predjelu vrata i imao je povrede po cijelom tijelu, koje su nastajale i gašenjem cigareta na koži.

Dokumentarni serijal "The Trails of Gabriel Fernandez" prolazi duboko kroz "zečiju rupu" birokratskog sistema socijalnih službi koje ne rade za dobrobit djece i pokazuje korupciju vlasti u Los Angelesu. Ovakve priče su mučne, ali vrlo korisne kada bivaju ekranizirane, jer filmovi mogu poslužiti kao upozorenje i edukacija socijalnim radnicima i službi čija je pravovremena reakcija ključna u ovakvim situacijama. Postojao je niz upozorenja i ranijih znakova zlostavljanja koji su u Gabrielovom slučaju jednostavno zanemareni, što je u suprotnom moglo spriječiti njegovo dugotrajno mučenje i fatalni ishod.

Šestodijelna dokumentarna serija je na Netflixu premijerno prikazana 26. februara, a režirao ju je Brian Knappenberger. Serijal uključuje intervjue s novinarima Los Angeles Timesa, advokatima uključenim u proces suđenja i okružnim tužiocima.

Zla majka i očuh imali su odvojene sudske procese i osuđeni su na doživotne robije. Veliki doprinos suđenju učinila su svjedočenja Gabrielovog starijeg brata - šesnaestogodišnjeg Ezequiela koji je opisao način na koji je Gabriel bio zatvaran u ormarić, s povezom na ustima ili čarapom u ustima. Dječak je također izjavio da je često gledao kako su ga udarali remenom i metalnom kopčom kojom je očuh uspio izbiti zube Gabrielu.

Ezequiel, koji je u trenutku posmatranja mučenja svog brata imao jedanaest godina, za cijeli događaj je rekao kako ga želi izbrisati iz svog života. Na suđenju, koje je bilo zatvoreno za javnost i na kojem nisu bile prisutne kamere, svjedočila je i njihova sestra Virginia te se na taj način saznao razlog Gabrielovog zlostavljanja. Djeca su upitana da kažu šta je razlog zašto su zlostavljali Gabriela, a njih ne, a ona su odgovorila kako su majka i očuh bili ljuti na njega jer su mislili da je homoseksualac.

U prvoj epizodi "A Shock to the System" se postavlja sumnja u to da je cijeli slučaj obrađen kako treba, dok u drugoj epizodi uz pomoć hiljade dokumenata i svjedočenja započinje suđenje Gabrielovoj majci. Na sudu se saznaje kako je Gabrielov učitelj uputio nebrojeno mnogo poziva socijalnoj službi, shvatajući u kakvom stanju je dijete. U četvrtoj epizodi pratimo suđenje očuhu koji je dječaku zadao smrtonosni udarac, dok se u petoj socijalni radnici bore da njihova imena ne budu okaljana na sudu zbog propusta u ovom slučaju. U šestoj, posljednjoj epizodi, porota donosi presudu.

Filmovi o zlostavljanju djece su posebno mučan žanr u kinematografiji, pogotovo kada se tretira tematika seksualnog iskorištavnja maloljetnika. Mini serija "Patrick Melrose" (2018.) je snimljena prema romanu Edwarda St. Aubyna, koji je svojevremeno načeo delikatne teme o ovisnosti o heroinu i osebujnom načinu života naslovnog lika koji je u djetinjstvu pretrpio zlostavljanje. Petodijelna serija predstavlja problematičnog Melrosa (igra ga Benedict Cumberbatch) koji ima nekoliko potreba u životu, a to su heroin i konstantni površni odnosi sa ženama kako se ne bi morao suočiti s onim do čega će ga dovesti trenutak smrti njegovog oca zlostavljača.

"The Trial of Gabriel Fernandez" je trenutno najtraženiji sadržaj na Netflixovom streaming serivsu i najgledaniji je u Americi i Velikoj Britaniji. Netflix je započeo jedan potpuno novi način realizacije dokumentarnih filmova, koji uznemiruju gledatelja, uvlačeći ga u svaki dio priče, predstavljajući sve aktere i suočavajući gledatelje s grafičkim prikazima nasilja. Jedan takav je bio i dokumentarac o igraču američkog fudbala Aaronu Hernandezu te rekonstrukcija lova na ubicu ljudi i mačaka u filmu "Don't F*** With the Cats“.