Zbog koronavirusa
55

Roditelji traže održavanje online nastave: Od I do IV razreda instrukcije putem Vibera

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo zatražilo je od Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da, kao mjeru predostrožnosti zbog koronavirusa, uvedu online nastavu.

Među roditeljima raste zabrinutost za zdravlje i sigurnost djece zbog širenja COVID-19 virusa, zbog čega je UO Vijeća roditelja KS predložio mjeru hitne obustave nastave i izvođenje online nastave kao preventivnu mjeru u narednom periodu, kao prevencija suzbijanja širenja koronavirusa.

"Iz vremena provođenja ankete o izvođenju online nastave, iz Ministarstva smo tada dobili objašnjenje šta podrazumijeva izvođenje online nastave 'Izvođenje online nastave umjesto nastave u učionicama' gdje je navedeno obrazloženje: 'Za vrijeme trajanja ove epizode odvija se online nastava za učenike od petog do devetog razreda osnovnih škola i učenike od prvog do četvrtog razreda srednjih škola. Za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola profesorica razredne nastave će roditeljima dati upute putem Vibera", navodi Vijeće roditelja.

Urgirali su da se pripreme za izvođenje online nastave završe što prije.

Naglašeno je da se ovakva nastava ne bi nadoknađivala već bi imala status redovne.