Krizni štab
231

FBiH protiv koronavirusa: Imamo 140 respiratora, a 384 osobe su pod nadzorom

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas je saopćio da u FBiH postoji 141 respirator, a bili bi korišteni samo u najtežim slučajevima zaraze koronavirusom.

Na konferenciji za medije navedeno je da se virus u svijetu širi i da je promet ljudi dosta veliki. Kako je rečeno, svi moramo biti svjesni da se građani nalaze u ozbiljnoj i neizvjesnoj situaciji. Zasad je epidemiološka situacija povoljna, ali situacija se može svakog trenutka promijeniti, objašnjeno je iz kriznog štaba.

"To zahtijeva našu odgovornost, a i odgovornost medija. Apelujemo na odgovorno postupanje medija prilikom izvještavanja o slučajevima zaraze koronavirusom", rečeno je na konferenciji za medije.

Na novinarsko pitanje o respiratorima koji su potrebni najtežim bolesnicima s obzirom na to da koronavirus može agresivno napasti pluća, Krizni štab je potvrdio da se na tlu FBiH nalazi 141 respirator te da je taj broj "sasvim dovoljan".

Također, Krizni štab savjetuje građanima da ne putuju u zemlje kao što su Italija, Njemačka i Francuska te Kina, Južna Koreja i Iran.

S obzirom na novu situaciju, Krizni štab je podsjetio javnost na poznate mjere kao što su zabrana ulaska državljana zemalja s najvećim brojem slučajeva zaraze koronavirusom (Kina, Iran, Italija i Južna Koreja).

Podsjetimo, u BiH je registrovano sedam slučajeva zaraze. U utorak su potvrđena dva slučaja koronavirusa u Zenici, a radi se o dva mlađa člana porodice prvozaražene osobe. Dvije osobe nemaju simptome i nalaze se u izolaciji.