Izborna skupština
161

Bura u SDA Krajina: Delegati iz Cazina i Sanskog Mosta nezadovoljni izborom Vojića

A. D.
Izborna skupština za Kantonalne organe SDA USK-a koja je sinoć održana u Bihaću prouzrokovala je napuštanje delegata općinskih organizacija SDA Cazina i Sanskog Mosta.
Delegati ovih organizacija su napustili ovu konstituirajuću sjednicu zbog činjenice da su njihove predstavnike u kantonalne organe predlagale druge organizacije.

Naveli su da je za novog predsjednika Kantonalnog odbora SDA izabran Mirsad Vojić (Bihać) zbog činjenice da ove dvije organizacije nisu uputile prijedlog Šemsudina Dedića za predsjednika Kantonalnog odbora.

"Ove dvije organizacije u Izbornoj skupštini imaju više od trećine delegata Skupštine a dato im je pravo da predlože samo po jednog kandidata ispred svojih organizacija. Od ovakvog stava su se na samoj Skupštini ogradili ugledni komandanti Hamdija Abdić - Tigar i Amir Avdić. Avdić je zbog neslaganja sa diskriminacijom u predlaganju zatražio da da ga se briše sa liste kandidata za Izvršni odbor", rekli su izvori iz ovih organizacija.

Protiv diskriminacije u SDA, kako se navodi, govorili su i predstavnici drugih organizacija.

"Međutim, bivši predsjednik Dedić koji je Vojiću i predao spisak nije dozvolio bilo kakve korekcije. I Asim Kamber kojeg su naknadno predložili za Izvršni odbor je odbio učešće u organu u kome nema ravnomjerne zastupljenosti i ne uvažava se pravo općinskih organizacija da sami kandidiraju svoje predstavnike. Interesantna je i činjenica da se protiv izabranog predsjednika KO SDA USK Mirsada Vojića vodi krivični postupak zbog zloupotrebe položaja i da je jučer održano glavno ročište nakon kojeg se očekuje i konačna presuda", rekli su nezadovoljni članovi SDA iz Krajine.