Kanton Sarajevo
352

Novi ministri položili zakletvu, Konaković poručio "Neka nam je Bog na pomoći"

M. N.
Nakon skoro devetosatnog zasjedanja Skupština KS je izglasala novu Vladu predvođenu strankama SDA, SBB i DF.

Novi ministri položili su svečanu zakletvu, a predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik zaželio im je puno sreće u budućem radu kazavši kako ne sumnja da će imati dobru saradnju. Ujedno se zahvalio i bivšim ministrima na dosadašnjem radu i saradnji.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Novu Vladu KS čine Ismir Jusko (SBB) - ministar unutrašnjih poslova, Draško Jeličić (DF) - ministar privrede, Jasmin Halebić (SDA) - ministar finansija, Rusmir Mesihović (DF) - ministar zdravstva, Anis Krivić (SBB) - ministar za obrazovanje, nauku i mlade, Hajrudin Grabovica (SDA) - ministar za boračka pitanja, Kenan Alikadić (SDA) - ministar kulture i sporta te Jasna Agić (SBB) - ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, Faruk Kapidžić (SDA) - ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Nihada Glamoč (SDA) - ministrica komunalne privrede i infrastrukture, Adi Kalem (SDA) - ministar saobraćaja i Mersa Kustura(SDA) - ministrica pravde i uprave.

Premijer Nenadić zahvalio se građanima i zastupnicima koji su ih izabrali.

"Detaljno ćemo pregledati budžet kako bismo znali kojim finansijskim sredstvima raspolažemo za realizaciju započetih projekata. Borba za mlade, borba protiv korupcije, zdravstvo, školstvo i prostorno uređenje naši su prioriteti", rekao je novi premijer.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kazao je kako bi budžet trebali imati do 10. odnosno 12. marta.

Sjednica je obilovala kritikama na računa mandatara Marija Nenadića i njegovog ekspozea, mnogobrojnim pauzama nakon kojih su se pojavljivale nove informacije o kandidatima za ministre, a zastupnici opozicije tražili su pokretanje odgovornost i krivično gonjenje zastupnika koji su učestvovali u aferi "Asim".

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Bivši predsjedavajući Skupštine Elemedin Konaković poručio im je da su prva Vlada koja dolazi na "gotov" registar projekata i da je njihovo samo da ga realizuju dodavši: "Nek nam je svima Bog na pomoći".