Zastupnički dom
117

Usvojen Zakon o prestanku mandata Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH

Er. M.
Foto: FENA
Foto: FENA
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu.

Ovaj prijedlog dobio je podršku i opće, ali i entitetske većine s obzirom na to da su za njega glasali zastupnici SDS-a i PDP-a kao i zastupnik SDA Adil Osmanović, a koji ima prijavljeno mjesto prebivališta u bh. entitetu RS.

Tokom diskusije o prijedlogu zakona svi zastupnici složili su se da je stanje u bosanskohercegovačkom pravosuđu katastrofalno i da generalno građani Bosne i Hercegovine nemaju povjerenje u pravosudne institucije.

Čuli su se i komentari o tome da je VSTV BiH osnovan odlukom Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH te da međunarodna zajednica snosi najveću odgovornost za stanje u pravosuđu.

Zastupnici su žestoko kritikovali i rad predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije, a za kojeg je predlagač zakona Dragan Mektić rekao da je dokazao kako je pod utjecajem SNSD-a s obzirom na reakciju Tegeltije u povodu odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u bh. entitetu RS.

Da bi ovaj zakon stupio na snagu potrebno je da ga u identičnom tekstu usvojio i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a što je teško za očekivati.

Naime, u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji broj 15 delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, SNSD ima čak četiri delagata u Klubu Srba, a bez čijih ruku nije moguće usvajanje nijednog zakona.