Kvalifikacije za EP
9.4k

Košarkaši BiH nakon drame u Rigi srušili favorizovanu Latviju

N. K.
Foto: FIBA
Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Rigi u prvoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo favorizovanu selekciju Latvije rezultatom 62:61.
Latvija je od samog početka meča držala konce igre u svojim rukama, ali u prvoj četvrtini nisu imali prednost veću od pet poena. Početkom druge dionice naši košarkaši su sjajno igrali, preokrenuli te čak u jednom momentu imali i šest poena prednosti (21:27).

Ipak, Latvija ponovo uspostavlja kontrolu i predvođena sjajnim Martinsom Laksom na poluvrijeme odlazi sa šest poena prednosti. Aleksandar Lazić s 10 poena i Miralem Halilović s pet skokova bili su naši najbolji pojedinci u prvom poluvremenu.

Nisu izabranici Vedrana Bosnića dobro ušli u drugo poluvrijeme pa je Latvija brzo došla i do najveće prednosti na meču od 12 poena (44:32). Ipak, uspjeli su se naši košarkaši vratiti s nekoliko poena zaredom pa su u posljednju dionicu ušli sa zaostatkom od sedam poena razlike.

Nastavili su naši sa serijom dobrih napada, a uz dobru odbranu uspjeli su četiri minute prije kraja meča čak i preokrenuti rezultat. Sjajno su naši košarkaši odigrali do kraja meča održali prednost i slavili veliku pobjedu protiv selekcije koja je za koš-razliku ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo održano prošle godine.

Najefikasniji u redovima naše selekcije bio je Edin Atić s 15 poena, a imao je i šest skokova i pet asistecnija. Miralem Halilović je imao 13 poena i pet skokova. Najbolji kod Latvije bio je Martins Laksa i Martins Meiers sa po 13 poena.

U drugoj utakmici naše grupe H selekcija Grčke je savladala Bugarsku rezultatom 73:63. Upravo je Grčka naredni protivnik naše selekcije, a ovaj meč se igra u ponedjeljak u Tuzli.