Ponuda Abrahams grupe
93

Vlada odbila Izraelace za Aluminij: Trebalo bi 450 do 1.000 godina da vrate dug

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru odbila je i konačnu ponudu izraelsko-kineskog partnera za iznajmljivanje fabrike ugašenog Aluminija.

Iz Vlade su saopoćili kako su na današnjoj sjednici se upoznali s informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu privrednog društva Aluminij d.d. Mostar te ovlastili premijer Federacije BiH da uputi odgovor M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu sa China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering &Construction Co., Ltd na njihov dostavljeni konačni memorandum za uzimanje u zakup Aluminija d.d. Mostar.

Sve interesne strane i sudionici u procesu odlučivanja i upravljanja, a posebno predstavnici uime državnog kapitala u privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar, obavezani su da osiguraju maksimalnu zaštitu radnika i imovine privrednog društva, i ubrzaju procese iznalaženja rješenja za pokretanje proizvodnje u privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar.

Kako je navedeno u informaciji, Vlada niti može davati u najam, niti naplaćivati zakupninu dioničkog društva, niti preuzimati bilo kakve dugove i njihovu otplatu.

Nadalje, u skladu sa predloženim iznosom zakupnine po Ugovoru u zakupu, za otplatu dugova bilo bi potrebno 450 – 1.000 godina.

Vlada Federacije BiH ne može dati Aluminij Industries d.o.o. "ekskluzivno pravo kupiti čitavu tvornicu, njezinu mehanizaciju, ime brenda, zemlju i svako drugo intelektualno vlasništvo tokom prvih 55 godina od razdoblja zakupa na 30 godina".

Također, navedeno je da Vlada Federacije BiH, niti ima nadležnosti, niti može ugovarati bilo kakve uslove za plaćanje najma, te da nema nadležnost, niti može ispuniti niti uslove predložene ugovorom, a u skladu s propisima koji regulišu državnu pomoć, poresku politiku, izdavanje dozvola i licenci itd., rečeno je u informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.