Države imaju granice
228

Kasim Trnka o entitetskoj liniji: Nemaju entiteti šta definisati, tlocrt je u State Departmentu

I. Č.
Foto: Ž.M./Klix.ba
Foto: Ž.M./Klix.ba
Nemaju entiteti, odnosno Vlada FBiH i Vlada RS šta definisati entitetsku granicu, izvorni tlocrt se nalazi u State Departmentu, poručio je profesor ustavnog prava Kasim Trnka za Klix.ba nakon što su objavljeni zaključci koje NSRS planira danas usvojiti.
U tački tri se navodi da NSRS zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore s Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Profesor Trnka poručuje za Klix.ba da ne postoji granična linija, već da postoji samo međuentitetska linija razgraničenja.

"Entiteti nisu država i zbog toga imaju samo međuentitetsku liniju razgraničenja. Samo države imaju granice", kazao je Trnka dodavši da se izvornik tlocrta, s jasno ucrtanom međuentitskom linijom, nalazi u State Departmentu kao izvornik.

Navodi kako se ranije sa SFOR-om, a sada s EUFOR-om, eventualno može pregovarati o nekim sitnim korekcijama, ako je to u interesu normalnog života.

"Bio je slučaj u sarajevskom naselju Dobrinja da je međuentitetska linija prolazila čovjeku kroz stan. U tom slučaju se može malo pomjeriti da se napravi 'prirodnija' linija razgraničenja", kazao je Trnka za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, namjera predstavnika entitetske vlasti u RS-u je da za eventaulno otcjepljenje preciziraju granicu.

"To je šuplja priča", ocijenio je Trnka.

Upozorava kako su bili dužni da, prema izvornom Dejtonu, vrate sve one prognane i izbjegle, što se nikada nije desilo.

"Nikada nisu ispoštovali prava koja vode prema Aneksu 6, nikada nisu omogućili da infrastrukturne korporacije djeluju na prostoru cijele BiH, kao što su telekomunikacije, željeznice, magistralni putevi", rekao je Trnka.

Poručuje kako je provođenje tih obaveza izvorni Dejton i kako nikad nisu spomenuli da to treba da se provede.