Udruženo s Čovićem
271

Dodik dodao uslov: Blokada dok se ne riješi pitanje stranih sudija, ali i Izborni zakon

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Istočnom Sarajevu održan je sastanak Milorada Dodika i Dragana Čovića u svojstvu predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH. Razgovarali su o zajedničkom djelovanju, prvenstveno kroz prijedloge Izbornog zakona i zakona kojim bi se iz Suda BiH izbacile strane sudije.
Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je da HDZ i njegova partija već duže vrijeme djeluju kroz iste vrijednosti.

"Treba doći do rekonstrukcije Izbornog zakona u dijelu da konstitutivni narodi moraju biti legitimni birači svoje vlasti i mi ćemo predati prijedlog tog zakona. Također predat ćemo prijedlog kako se riješiti stranih sudija u Sudu BiH", rekao je Dodik dodavši da u srijedu najavljena blokada odlučivanja u institucijama BiH podrazumijeva blokadu odlučivanja o bilo čemu "dok se ove dvije tačke ne riješe".

Dodik smatra kako je sve što je radila Međunarodna zajednica, odnosno Zapad, u BiH išlo ka urušavanju konstitutivnosti naroda i da se išlo ide ka građanskoj državi koju, tvrdi on, Bošnjaci zloupotrebljavaju.

"Ove dvije partije brane koncept konstitutivnosti. To je demokratski i civilizacijski koncept. Ja vjerujem da je BiH u bezizlaznoj situaciji i sada govorim o političkim uvjerenjima. Međunarodna zajednica ima određenu snagu, ali ona će morati objasniti zašto podilazi bošnjačkom konceptu i ideji unitarne države", rekao je.

Dodik je kazao kako HDZ i SNSD traži novi razgovor o BiH s partnerima na "trećoj strani" bez uplitanja stranaca.

"Ovo je politički interes Bošnjaka - da privoli Hrvate i Srbe na BiH, a ne da ih čini nezadovoljnima. Bošnjaci su najveći narod i kao takvi morali bi da vode računa o položaju Hrvata, pa i Srba u BiH. BiH sada mora odluči kuda će i šta će", rekao je predsjednik SNSD-a.