Sporni prijedlog
25

Obrtnička komora: Novi zakon ugrožava egzistenciju 48.000 obrtnika i njihovih porodica

R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima koji će se u četvrtak naći na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta FBiH izazovao je oštru reakciju Obrtničke komore.
U svom istupu oni kažu kako su sva udruženja obrtnika, svih 10 kantonalnih/županijskih obrtničkih komora i Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine ovaj prijedlog odbacile kako neprihvatljiv i poguban za obrt.

"Obrtnici u FBiH kategorički odbacuju, ne mogu i neće prihvatiti ovakav Prijedlog Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima. Njegovim usvajanjem ugrožava se egzistencija 48 hiljada obrtanika, preko 56.950 zaposlenih i njihovih porodica, kao i javnih prihoda, a tako i punjenja proračunskih sredstava", navode iz komore.

Navode kako obrti oguhvataju 12 posto zaposlenih u Federaciji, a da pored činjenice kontinuiranog zatvaranja određenih obrtnih zanimanja, u posljednje dvije godine bilježe rast od 9.176 zaposlenih u obrtu, što dirrektno predstavlja trećinu ukupnog rasta broja zaposlenih u FBiH.

"Već imamo prve anketne analize s područja cijele Federacije da će ukoliko dođe do usvajanja Prijedloga zakona o obrtu i srodnim djelatnostima doći do enormnog i masovnog zatvaranja obrtničkih djelatnosti zbog neprihvaćanja prijedloga obrtnika, ali i ukidanja dosadašnjih mogućnosti koje je pružao obrt", navodi se između ostalih u stavu Obrtničke komore FBiH.

Ranije je pomenuti prijedlog pozitivnim ocijenio resorni ministar Amir Zukić.